Σε μάχη για γερά νεύρα εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η υπομετάλλαξη της Όμικρον κάνει την εμφάνισή της με δύο κρούσματα και στη χώρα μας, σε μία στιγμή που κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται να δρομολογήσουν τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με τα οποία επικοινώνησε το iEidiseis, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα απαιτηθεί να ανατραπούν όσα σχεδιάζονται, παρ ότι παραδέχονται ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσει κανείς με σχετική βεβαιότητα αν βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο.
Η αβεβαιότητα αυτή μεγαλώνει τη νευρικότητα, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει, με υψηλότατο αριθμό ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στα όρια των αντοχών του. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των θανάτων είναι απόρροια του υψηλού ποσοστού των ανεμβολίαστων, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 93% των απωλειών αφορούν σε συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την τρίτη δόση.
«Οι πρώτες ενδείξεις διεθνώς δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι λίγο πιο επιθετική από την Όμικρον, αλλά και ότι τα εμβόλια, ιδιαίτερα η τρίτη δόση, θα προστατεύει και σε αυτή την παραλλαγή από βαριά νόσηση και θάνατο» τονίζουν οι παραπάνω πηγές, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι χρειάζεται εγρήγορση και σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, διότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή.
Πάντα, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, τότε πιθανότατα οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν την ερχόμενη Τετάρτη το «πράσινο φως» για τη σταδιακή άρση των μέτρων, αρχής γενομένης από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, και την αύξηση της συμμετοχής θεατών στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα, στο 20% ή στο 30%.
Οι δύο παραπάνω αλλαγές, θα ισχύσουν από τις αρχές Φεβρουαρίου, με την προσδοκία, μία εβδομάδα αργότερα, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τους περιορισμούς, διότι όπως έχει παραδεχθεί και δημόσια το οικονομικό επιτελείο, τα περιθώρια στήριξης των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, έχουν στενέψει δραματικά και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να υπάρξει το ταχύτερο η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολλώ, δε, μάλλον, που ο ορίζοντας της ενεργειακής κρίσης παραμένει θολός και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο να κρατήσει.