Χωρίς σοβαρές αναταράξεις εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα περάσει το εμβληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή στη Βουλή.
Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει επενδύσει πολιτικά η κυβερνητική παράταξη, εκτιμώντας ότι τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο όμως και σε ψηφοφόρους του λεγόμενου πολιτικού κέντρου, στους οποίους απευθύνεται με κάθε ευκαιρία ο Κ. Μητσοτάκης.
Επιπρόσθετα, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, η πρωτοβουλία της κυβέρνηση «στρίμωξε στη γωνία» το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οδηγώντας τον Ν. Ανδρουλάκη να ανακρούσει πρύμναν και να μεταβάλλει την αρχική του απόφαση να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να μην εμφανίζει ενιαία έκφραση και θέση.
Στην αντίστροφη μέτρηση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει μέτωπο τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο χαρακτηρίζει ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να ταυτίσει τη ρητορική των δύο κομμάτων στο θέμα.
Μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αξιολογούν τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στο εσωτερικό του κόμματός του, με αρκετούς βουλευτές του είναι υπέρ του νομοσχεδίου.
«Ο νόμος για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου, από τη Βουλή και τότε όλοι θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας και της ιστορίας», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Στο «στόχαστρο» του Μεγάρου Μάξιμου όμως είναι και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Κασσελάκης, με κυβερνητικά στελέχη να υπενθυμίζουν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα μάχεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, «επέλεξε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, γιατί είχε την οικονομική δυνατότητα, ενώ για πολλά Ελληνόπουλα είναι απαγορευτικό να σπουδάσουν στο εξωτερικό».
«Δε μπορούμε, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν 40.000 Έλληνες έξω, ότι δεν υπάρχουν τα κολέγια με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεν είναι. Η πραγματικότητα είναι αυτή.
Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο το συζητάμε, το συζητάμε, το συζητάμε δεκαετίες. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Αυτή είναι η στιγμή για να μπορέσουμε να το κάνουμε».
Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι μόνο μέσα από τον καθαρό διάλογο και με επιχειρήματα μπορεί και η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να βελτιωθεί και να γίνει το σκαλοπάτι που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16» σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος χθες σημείωσε ότι πάνω από 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας.