Είναι πλέον γνωστή η τακτική της κυβέρνησης να αδειάζει τους επιστήμονες όταν τα κάνει μπάχαλο και το επιτελικό κράτος βουλιάζει στις λάσπες, στα χιόνια και στις στάχτες από τα αποκαΐδια.
Είναι η γνωστή πλέον αντιμετώπιση των πραγμάτων που όταν όλα πάνε λάθος, όταν η κυβερνητική ανεπάρκεια καλπάζει φταίνε ξαφνικά μόνο και πάντα οι άλλοι, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης κρύβονται πίσω από τη… γραμμή για συγγνώμη.
Αυτή τη φορά στο επίκεντρο μπήκαν οι μετεωρολόγοι και συγκεκριμένα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία τελικά – κατά την κυβέρνηση- είναι ο αρμόδιος φορέας που δεν ενημέρωσε σωστά με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε γενική αργία.
Αυτό άλλωστε είπε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο Mega, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και ταχύτητα. Δεν υπήρξε καμία πρόγνωση που θα μας επιβάλει την σκέψη μιας απόφασης καθολικής αργίας από Δευτέρα. Η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις» είπε μεταξύ άλλων αδειάζοντας την ΕΜΥ και συνολικά το σύνολο των εξαιρετικών επιστημόνων της χώρας.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ίδιο τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θ.Κολυδά ο οποίος μιλώντας στο iEidiseis, τόνισε ότι «ο ιστορικός χιονιάς αποτυπώθηκε και χρονικά και στο μέγεθός του» και συμπλήρωσε:
«Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ οτι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε».
Όλοι, λοιπόν, είχαν εικόνα εκτός από την κυβέρνηση τελικά που άφησε στο έλεος του… χιονιά χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι εγκλωβίστηκαν όχι μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Όμως μόνο από την Αττική Οδό υπήρξε παραίτηση με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι πέρα από μια συγγνώμη και ένα βοήθημα το θέμα τελειώνει κάπου εδώ.
Δεν είναι όμως μόνο ο Θ.Κολυδάς που απάντησε στην κυβέρνηση. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος που μίλησε στο iEidiseis και στον Π.Ζαφειρόπουλο ανέφερε ότι κάποιοι κάνουν τις δικές τους προγνώσεις στην Πολιτική Προστασία, ενώ ζήτησε αλλαγή πλεύσης όταν έχουμε έκτακτα γεγονότα.
Από την πλευρά του και ο Γιάννης Καλλιάνος ήταν απόλυτος αδειάζοντας τον Γ.Οικονόμου. Όπως είπε στο Mega οι συνάδελφοί του προέβλεψαν σωστά τόσο την ώρα όσο και την ένταση των φαινομένων.
Άμεση πάντως ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες και την ΕΜΥ.
Το νέο μέτωπο, λοιπόν, που άνοιξε η κυβέρνηση είναι με τους μετεωρολόγους και το μόνο που δεν μας έχει πει ακόμη είναι ότι φταίει ο κακός μας ο καιρός, ή αλλιώς ο κακός μας ο ιός.