Πολιτική

«Ο καλός και ο κακός μπάτσος» – Διαφορετική γλώσσα αλλά ίδιο σκεπτικό για Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Κροατίας

Και οι δυο θέλουν, με τις δηλώσεις τους για το εσωτερικό ακροατήριο, να «δικαιολογήσουν» τους προφυλακισμένους Κροάτες στην Ελλάδα

Τον «καλό και τον κακό μπάτσο» φαίνεται να παίζουν ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς για την κράτηση των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που προκάλεσαν επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

Η κόντρα μεταξύ Πορέδρου και Πρωθυπουργού

Η κόντρα που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού στην Κροατία βρήκε πρόσφορο έδαφος από την κράτηση εδώ και μια βδομάδα των μελών των Bad Blue Boys, των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, για τα όσα συνέβησαν έξω από την ΟΠΑΠ Arena.

Και οι δυο θέλουν με τις δηλώσεις τους για το εσωτερικό ακροατήριο να «υπερασπιστούν» και να «δικαιολογήσουν» τους Κροάτες που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Ελλάδα, καθώς τόσο οι συγγενείς των κρατουμένων όσο και οι οπαδοί της Ντινάμο πιέζουν ποικιλοτρόπως την κυβέρνηση για να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από αυτούς.

Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά την λειτουργία για την Κοίμηση της Παναγίας στο Τρσάτ την Τρίτη δήλωσε ότι η υποστήριξη, η βοήθεια και η δέσμευση του κροατικού κράτους και της διπλωματίας στην υπόθεση των Κροατών πολιτών που κρατούνται στην Ελλάδα μετά τις ταραχές των οπαδών την περασμένη εβδομάδα είναι μέγιστη και σωστή από την πρώτη μέρα, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Επικοινωνώ με τον συνάδελφό μου Μητσοτάκη και ζήτησα από το ελληνικό κράτος να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας στις ελληνικές φυλακές. Θα επιμείνουμε σε αυτό, όπως και σε μια δίκαιη και γρήγορη διαδικασία», είπε ο Κροάτης Πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι της ελληνικής εκτελεστικής εξουσίας, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει περισσότερο απ’ όσο προσπάθησε μέχρι τώρα, τουλάχιστον δημόσια.

Βέβαια, από την ελληνική πλευρά έχει γίνει γνωστό ότι η μόνη επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη Πλένκοβιτς έγινε όταν ο Κροάτης Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να συλλυπηθεί για τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή.

Ανοιχτή επικοινωνία με Μητσοτάκη

Όμως απ’ ότι φαίνεται, από τις δηλώσεις Πλένκοβιτς, υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ από την ελληνική πλευρά έχει επωμιστεί το «βάρος» των ανακοινώσεων και των διαρροών το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κροάτης Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του προειδοποίησε επίσης ότι τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν έτυχαν καλής υποδοχής στην Ελλάδα και ότι θα βλάψουν τους Κροάτες πολίτες.

Αν και δήλωσε ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι Κροάτες πολίτες κατηγορούνται για τρία εγκλήματα – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρόκληση τραυματισμών και πρόκληση υλικών ζημιών, λέγοντας ότι πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, πρόσθεσε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρχουν 100 άτομα που πιθανώς να συνδέονται με τις ενέργειες που δυστυχώς οδήγησαν στον θάνατο Έλληνα οπαδού.

Μια θέση που δεν είναι καθόλου μακριά από την θέση του Κροάτη Προέδρου, ενώ δεν απέφυγε, όπως και ο Μιλάνοβιτς, να απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα και να απελάσουν την συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών στην Κροατία.

Στην ουσία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κροατίας, ζητούν τα ίδια πράγματα από την Ελλάδα, όμως ο ένας πιο διπλωματικά κι ο άλλος, ο Πρόεδρος, πιο σκληρά.

Γιατί, αν μη τι άλλο, το να παρομοιάζει ο Μιλάνοβιτς, την σύλληψη των Κροατών, σαν σύλληψη σε περίοδο πολέμου και ότι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον νόμο, μόνο διπλωματικό τρόπο έκφρασης δεν θυμίζει.

«Λοιπόν, δεν είναι κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό συνορεύει με το δίκαιο του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα. Έχεις πέντε μέρες να διαλέξεις τα ζιζάνια από μια ομάδα ανθρώπων, και τα βάζεις όλα υπό κράτηση και τα σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα για να τα χτυπήσουν και να τα βιάσουν. Ωραία – αυτή είναι η ΕΕ», δήλωσε μεταξύ άλλων την Δευτέρα ο Μιλάνοβιτς.

Όμως και ο Κροάτης Πρωθυπουργός έχει παρόμοια αντίληψη, λέγοντας την Τρίτη ότι «μέρος των πολιτών μας έφυγε οργανωμένα και η κροατική αστυνομία ενημέρωσε σχετικά την αστυνομία του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Έτσι τους προειδοποιήσαμε ότι μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να έρθει στην Ελλάδα, η οποία προφανώς κατέβηκε εκεί για να δει τον αγώνα παρά να συγκρουσθεί με οπαδούς της ΑΕΚ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι δίκαιο να κρατούνται όλοι οι Κροάτες.

Όπως ειπώθηκε πιο πάνω απαντήσεις στις Κροατικές παρεμβάσεις και απαιτήσεις, για πιο γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαχωρισμό των ενόχων από όσους δεν έχουν εμπλοκή, δίνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθώντας να μην ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Όμως εντύπωση προκαλεί η σιωπή του Μαξίμου, που παρότι το ενέπλεξε ο Πλένκοβιτς, δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από την πλευρά του Πρωθυπουργού και το γραφείου του. Θα έχει ενδιαφέρον το τι ειπώθηκε στις συνομιλίες των δυο Πρωθυπουργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα Φιλαδέλφεια: Ψάχνουν το «άγνωστο τάγμα» χούλιγκαν που παραμένει ασύλληπτο
Τεράστια πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Champions League μέσα στη Γαλλία - Πέναλτι και highlights
Chevron Right