Πολιτική

Η στρατηγική στόχευση Τσίπρα στο «μαλακό υπογάστριο» της ΝΔ

Σε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα, συμπυκνώνεται ο σχεδιασμός που χαράσσει η Κουμουνδούρου. Τι είπε στους στενούς του συνεργάτες.

«Αφού έβγαλε ανακοίνωση η ΝΔ πριν την συνάντησή μου με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά και τους πειράζει» ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε στενούς συνεργάτες του κατά την αναχώρηση από το Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών στα Σπάτα.

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης εκτιμάται πως ο εμφατικός εμπλουτισμός της ρητορικής και των προτάσεών της, που πέραν των εργαζομένων πιέζει την κυβέρνηση πλέον και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό το λόγο και παράλληλα με τις δράσεις και εξορμήσεις στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για μετωπική και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη και η οποία θα απαντηθεί στις 12 Ιουνίου, την μεθεπόμενη Παρασκευή.

Το κεντρικό σκεπτικό πλέον που διαμορφώνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως στο σκέλος των εργαζομένων «η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να ξηλώσει κάθε εργασιακό κεκτημένο και να μειώσει μισθούς και αποδοχές», ενώ ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μετά και τις προτάσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προβαίνει σε άμεση ενίσχυση», αφού πλέον εκλείπει ο φόβος του τι θα γίνει εάν μπει χέρι στο μαξιλάρι και η πανδημία επανέλθει το φθινόπωρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μετά τη βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας να πραγματοποιήσει εκ νέου συνάντηση με ανθρώπους της εστίασης, αυτή τη φορά στην Καισαριανή προχθές, ενώ την Πέμπτη θα ταξιδέψει στη Ρόδο που θα έχει σειρά επαφών με φορείς και εργαζόμενους του τουρισμού.

Και αυτό, διότι με αιχμή του δόρατος τους χώρους της εστίασης και του τουρισμού, που αποτελούν και τους δύο τομείς που πλήττονται περισσότερο αμέσως μετά την άρση του lockdown, με τις διά ζώσης επαφές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρουν κλίμα απογοήτευσης και απόγνωσης για ανεπαρκή μέτρα στήριξης, η Κουμουνδούρου καταφέρνει δύο πράγματα:

– Αφενός να ανοίξει σταδιακά διαύλους επικοινωνίας και να ρίξει θεμέλια για σχέσεις με επαγγελματικούς κλάδους που είχαν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης.

– Αφετέρου να αρχίσει να ξεφτίζει το πουλόβερ της εμπιστοσύνης της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη ΝΔ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αφού βλέπει τις ελπίδες της να εξανεμίζονται μετά την πανδημία.

Για αυτό το λόγο και πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις της για:

1. Καταβολή των μισθών στο 100% με ενίσχυση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας και με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθολογικού κόστους

2. Μη επιστρεπτέα επιδότηση στις επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο ως 100.000 ευρώ σε αντιδιαστολή με την επιστρεπτέα ενίσχυση, που αποτελεί δάνειο που ελάχιστες επιχειρήσεις κατάφεραν μέχρι στιγμής να λάβουν.

3. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε στο 6% το ΦΠΑ στην εστίαση.

4. Πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με λίγα λόγια στη φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα συμπυκνώνεται και ο σχεδιασμός που χαράσσει η Κουμουνδούρου για την συνέχεια της εξωστρέφειας του ίδιου του αρχηγού της αλλά και του συνόλου του κομματικού μηχανισμού, προκειμένου οι εναλλακτικές προτάσεις της για την οικονομία και την εργασία να φθάσουν σε όλη την επικράτεια. Και αν και κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτιμά πως θα υπάρξουν άμεσα απτά αποτελέσματα, οι διαφαινόμενες δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη από τώρα να αρχίσει η σπορά…

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Facebook: «Πόλεμος» εντός της εταιρείας για τις αναρτήσεις του Τραμπ
Μοχάμεντ Άλι: «Πετάω σαν πεταλούδα και τσιμπάω σαν μέλισσα»
Chevron Right