Πολιτική

Γιατί κατέθεσε τώρα ο Τσίπρας την πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει την ατζέντα στην πολιτική αντιπαράθεση, φέρνει τον Μητσοτάκη στη Βουλή,οδηγεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε πιο ξεκάθαρες θέσεις. Την Κοινοβουλευτική Ομάδα συγκαλεί ο Νίκος Ανδρουλάκης – Καταψηφίζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

Με μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και το κόμμα του,  αλλά που αποτελεί φυσικό επακόλουθο του αιτήματός του για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προφανώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλεύτηκε την απολύτως αρνητική κατάσταση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το «ναυάγιό της στα χιόνια», αλλά και την συνεχιζόμενη τραγωδία με την πανδημία και την ανεξέλεγκτη πορεία της ακρίβειας.

Με την πρόταση μομφής, συνεπώς, θέτει την πολιτική ατζέντα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να αντιπαρατεθεί με τον ίδιο, αλλά και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης, θα αναγκάσει τους υπουργούς που δια της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν «να βγάλουν έξω την ουρά τους» από την ανάληψη των ευθυνών, να ταυτιστούν με το Μαξίμου και να υπερασπίσουν επιλογές όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, που κατ΄ ιδίαν του αποδίδουν μεγάλες ευθύνες.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση στο σύνολό της, θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, υιοθετώντας έστω και εμμέσως, το αίτημα για πρόωρες κάλπες. Ειδικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θα αναγκαστεί να λάβει πιο ξεκάθαρες θέσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εξ αντικειμένου «σπρώχνει προς τα πίσω» τις εσωκομματικές του ζυμώσεις ενόψει του Συνεδρίου της 31ης Μαρτίου.

Το ερώτημα είναι θα πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας να έχει απώλειες η κυβέρνηση; Όχι, είναι η απάντηση. Αυτό είναι, όμως, γνωστό εκ των προτέρων-ποτέ οι προτάσεις μομφής δεν ρίχνουν ή δεν προκαλούν αριθμητικές απώλειες σε κυβερνήσεις. Στόχος είναι να μεγαλώσουν τα αδιέξοδα των κυβερνήσεων, να τις εκθέσουν κοινωνικά και να τις απομονώσουν από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις-ακόμα και αν προσωρινά συσπειρώνονται.

Στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ θα τοποθετηθεί ο Ανδρουλάκης

Το χάντικαπ της απουσίας του από τη Βουλή θα επιχειρήσει να καλύψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας – πιθανότατα την Κυριακή – στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ενώ αύριο εκτός απροόπτου θα έχει τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη του κόμματός του.

Καταψηφίζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ

Καταψηφίζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, αφήνοντας αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος.

Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι, όμως, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων “σωτήρων”, που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να λάβω τον λόγο εκτός ημερησίας διάταξης. Τους λόγους θα τους εξηγήσω κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης ομιλίας μου. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα προσπαθήσω να είμαι εξαιρετικά σύντομος και επιγραμματικός.

Ζητάω σήμερα εκτάκτως τον λόγο, επειδή μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες -γυναίκες, ηλικιωμένους, οικογένειες, παιδιά- στο έλεος της κακοκαιρίας με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς βοήθεια, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν ποτέ στον εξαφανισμένο τις δύσκολες ώρες της κρίσης πρωθυπουργό. Και έθαψε, επίσης, αυτός ο χιονιάς την ίδια στιγμή και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανόν να υπήρχαν, ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους, να διδάσκονται από τις ολιγωρίες και από τα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής και των ιδεοληψιών τους.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους, χωρίς οι αφοσιωμένοι άνθρωποι του απογυμνωμένου, του αποκαμωμένου και εγκαταλελειμμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν πολλούς από αυτούς όσο και όπως θα έπρεπε. Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εδώ και δύο χρόνια είχατε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και ο συνολικός λογαριασμός των συνανθρώπων μας που χάθηκαν προσεγγίζει σήμερα τις είκοσι τρεις χιλιάδες. Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Και αυτός είναι ένας τραγικός απολογισμός, είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει!

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος, ούτε ότι το κράτος πρέπει, όταν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί, να παρεμβαίνει στην αγορά, αρνούνται να ακούσουν, αρνούνται να καταλάβουν, αρνούνται να αισθανθούν, αρνούνται να πάρουν μέτρα και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται, με την ακρίβεια, τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων, χιλιάδων νοικοκυριών.

Ακόμα χειρότερα, θα έλεγα, διευκολύνουν την κερδοσκοπία και καταστρέφουν κάθε έννοια ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, να μη μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα, να μην αυξήσουν άμεσα τον κατώτατο μισθό, καταδικάζοντας έτσι στο κρύο, στη φτώχεια, στην πείνα και στην ανέχεια την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, χωρίς να δείχνουν ούτε ίχνος διάθεσης να αλλάξουν την πολιτική και τη στάση τους, χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα επιβίωσης για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και μας λένε ότι οι πολίτες, όταν τους συναντάνε, δεν τους απαγγέλλουν στιχάκια, αλλά τους ζητάνε selfie έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο, επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους, που έχει πάρει ενδημικό χαρακτήρα, απλώνεται στο σύνολο του κράτους και υπονομεύει, φθείρει και εξουδετερώνει τις όποιες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, επειδή το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η προκλητική επιβράβευση των γαλάζιων golden boys, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος χωρίς καμία ενσυναίσθηση οδηγούν με γοργά βήματα την κοινωνία στην ανασφάλεια, στην οργή, στην αποσάθρωση και την οικονομία στον γκρεμό, καθώς οι ίδιες παλιές πρακτικές της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της διανομής ιματίων του κράτους και της προνομιακής μεταχείρισης των ελίτ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα που ζήσαμε και στο παρελθόν.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, στην πανδημία, στον περσινό χιονιά, φέτος στον πρόσφατο χιονιά, σε κάθε μέτωπο όπου δοκιμάζεται η ασφάλεια και η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας, παράγει ολοένα και πιο μαζικά και έντονα και φαινόμενα κρατικού αυταρχισμού, καταστολής και δίωξης όσων διαμαρτύρονται, όσων έχουν άλλη άποψη. Και αυτό προσβάλλει την ίδια τη Δημοκρατία με τις προσπάθειες ποδηγέτησης, εξαγοράς ή και εκβιασμού της ενημέρωσης να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Και έτσι οδηγούμαστε σε έναν αυταρχικό κατήφορο, στην «ερντογανοποίηση» και «ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής, μια εξέλιξη που δεν αξίζει στην Ελλάδα της ελευθερίας και των αγώνων του ελληνικού λαού για Δημοκρατία.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή τίποτα καλό, τίποτα θετικό δεν μπορεί πια η κοινωνική πλειοψηφία, η πλειοψηφία της λογικής, η πλειοψηφία της Δημοκρατίας να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Το αντίθετο, μάλιστα, ο παραλογισμός της πολιτικής τους οδηγεί σε νέες κοινωνικές και εθνικές τραγωδίες. Κανόνας τους είναι σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία να μην μπορούν ούτε και να θέλουν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για την πολιτική τους, αλλά να τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Για όλα υπάρχει κάποιος άλλος που φταίει εκτός από αυτούς. Και αντιμετωπίζουν τα πάντα με όρους επικοινωνίας,  με θεατρικές συγγνώμες, όπως χτες, με μόνο στόχο να διαφυλάξουν όχι τους πολίτες, όχι την ασφάλεια και τη ζωή τους, αλλά την εικόνα του πρωθυπουργού και τα κέρδη των φίλων τους.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ.  Μητσοτάκη!

Και επειδή έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής και επειδή θεωρώ καθήκον μου να θέσω μπροστά στον ελληνικό λαό και στο Κοινοβούλιο την πεποίθησή μου, που πιστεύω ότι είναι πλέον και πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να φύγει  το συντομότερο δυνατόν.

Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, για τη χώρα, για τη Δημοκρατία, για όλους μας.

Να φύγετε, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν μπορείτε πια να αντιμετωπίζετε τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, με δημοσκοπήσεις της χαράς και με προπαγάνδα της συμφοράς.

Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ζωές, σε δικαιώματα, σε ελευθερίες, σε ανασφάλεια, σε φόβο και ανασφάλεια που έχει γίνει καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη δυόμισι χρόνια τώρα.

Να φύγετε. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτήν τη χώρα τόση παρακμή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο, για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Γιατί πρέπει να ανασάνει αυτός ο τόπος.  Γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και εμείς, σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι μας αναλογεί τόσο στη Βουλή όσο και τους κοινωνικούς αγώνες για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος.

Και καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, που βρίσκονται στην πλευρά της Δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν το παρών σε αυτή τη μεγάλη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Καλούμε κάθε πολίτη να συστρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η δημοκρατική κανονικότητα, να επανέλθει η ασφάλεια και η κοινωνική φροντίδα για κάθε πολίτη, να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, η δημόσια υγεία και παιδεία, να επανέλθει η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια. Σε αυτόν τόπο, αυτό μας αξίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σάκης Αρναούτογλου: Αδιάφορη η νέα κατεβασιά ψυχρών αερίων μαζών
Μαρία Αντωνά: Η υπόσχεση γάμου του Άρη Σοϊλέδη πριν μπει στο «Survivor 2022»
Chevron Right