Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για νέο δόγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορίζοντα το 2023 τονίζοντας, την Κυριακή (14/01), πως «η Ελλάδα δεν θα αγοράζει όπλα μόνο από το ράφι».
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Νίκος Δένδιας ανέφερε για τις Ένοπλες Δυνάμεις πως πως χρήζουν αναθεώρησης τα δόγματα που επικρατούν σε αυτές ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συγκρούσεων στον πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν μία χώρα, με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα ράφι του εξωτερικού και να μην παράγει το παραμικρό». Ως εκ τούτου, «η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις εγχώριες δυνατότητές της παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας», σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ακόμα, αναφορικά με τα F-35, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η Ελλάδα θα τα αποκτήσει καθώς – όπως σημειώνει – η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει πώς θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος επεσήμανε πως «το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα από την κορυφή της πυραμίδας, αγνοώντας τη βάση». Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε το εξής: «Η Πολεμική Αεροπορία που έχει F-35, αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία».
Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ορατό τον διαρκώς ενοχλητικό Τούρκο γείτονα, ο Νίκος Δένδιας εκφράζει την ανησυχία του για τη μετά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εποχή, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».
Τι δήλωσε για τα ομόφυλα ζευγάρια
Θέση για το επικείμενο νομοσχέδιο αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, πήρε την Κυριακή (14/01) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως είχε υπερψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων.
Χαρακτηριστικά, στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Νίκος Δένδιας είπε: «Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, η επιδίωξη του είναι να ωριμάσει η συζήτηση για το ζήτημα αυτό στην κοινωνία, πριν έρθει το νομοσχέδιο προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. Μόνο, τότε, άλλωστε, θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι ευνόητο ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, αλλά στο τέλος η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή διχασμού της κοινωνίας, όπως δεν πρέπει να αποτελέσει και αφορμή μικροκομματικής εργαλειοποίησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι με αφορά, για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα, θα πρέπει πρώτα να έρθει, όπως προανέφερα, η τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. Να σας υπενθυμίσω, πάντως, ότι το 2015, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, είχα υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων».