Πολιτική

Πρόταση μομφής: Από την μεταπολίτευση έως σήμερα – Μία σύντομη αναδρομή

Πρόταση μομφής. Πότε, από ποιους και σε ποιους. 

Επικαλούμενος το σχετικό δικαίωμα που προσφέρει ο Κανονισμός της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Σημαδεμένη» από ανάλογες επιλογές της αντιπολίτευσης είναι η μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική ιστορία.

Μια σύντομη αναδρομή στη κοινοβουλευτική «βίβλο» μας θυμίζει ότι, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί προτάσεις δυσπιστίας κατά κυβερνήσεων, κατά υπουργών και μια κατά ενός Προέδρου της Βουλής.

Κατά κυβερνήσεων…

Αξιοποιώντας το δικαίωμα που είχε την τριετία 1987-1989 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέθεσε τρεις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρώτη ήταν το 1987 με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δεύτερη ήταν το 1988 με αφορμή την εξωτερική πολιτική. Και το 1989 το σκάνδαλο Κοσκωτά αποτέλεσε την αφορμή για την τρίτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το 1993 οι ρόλοι και οι πρωταγωνιστές αντιστράφηκαν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με «επίκεντρο» το «Μακεδονικό».

Επόμενος σταθμός το 1996 οπότε δοκιμάζεται η υγεία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και με τον Μιλτιάδη Έβερτ στο τιμόνι η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.

Την διετία 2007-2008 ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε, κάνοντας χρήση του δικαιώματος, δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη το 2007 για το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και το 2008 για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το «μαύρο» στο ραδιομέγαρο και το κλεισιμο της ΕΡΤ από τον Αντώνη Σαμαρά οδήγησε το 2013 τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ το 2018 κατέθεσαν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και θα συζητηθεί το προσεχές τριήμερο.

… κατά υπουργών

Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού σημειώνεται το 1999. Το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σηκώνει θύελλα αντιδράσεων και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης μπαίνει στο στόχαστρο της «γαλάζιας» παράταξης.

Το 2001 και με αφορμή τις «αναταράξεις» της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά του τότε «τσάρου» της εθνικής οικονομίας, υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου.

Το 2005 το ΠΑΣΟΚ στοχεύει τον «γαλάζιο», αυτή την φορά, «τσάρο» της οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη καταθέτοντας πρόταση μομφής στο πρόσωπο του. Ο Κώστας Καραμανλής την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Τελευταία πρόταση μομφής κατά υπουργού είναι αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020 κατά του «γαλάζιου» υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Και μια κατά της… Έδρας

Μια και μόνη φορά μεταπολιτευτικά έχει κατατεθεί πρόταση μομφής και κατά του Προέδρου της Βουλής. Το 2014 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως πρόεδρος της Βουλής, απέρριψε, κρίνοντας ως μη παραδεκτή, την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εξέλιξη που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διακοπές ρεύματος: Οργή πολιτών - Για πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα, πού υπάρχουν ακόμα βλάβες
Σάββας Γ. Ρομπόλης - Βασίλειος Γ. Μπέτσης: Ολιστικά απορρυθμιστικό μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία;
Chevron Right