«Επίδειξη ισχύος», εξαγωγή μηνυμάτων και αποστολή οπτικοακουστικού υλικού σε συγκεκριμένες διευθύνσεις Διεθνών Οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών (πχ Στέιτ Ντηπάρτμεντ) που συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μειονοτικές ομάδες σε ολόκληρο τον πλανήτη , ήταν ο διπλός στόχος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με την διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας το περασμένου Σάββατο στην Ξάνθη.
Το τουρκικό προξενείο έκανε Παν-Θρακική κινητοποίηση για να υπάρξει μουσουλμανική σύναξη στο παζάρι της Ξάνθης το πρωί της 10ης Ιουλίου ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία τελεσιδικα απαγορεύει να χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος ή Τουρκικός μαζί με τα παράγωγα του σε σωματεία της Θράκης.
Είχε προηγηθεί προσφυγή στα δικαστήρια απο τον άτυπο σύλλογο της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» προκειμένου να αναγνωρισθεί με την παραπάνω ονομασία. Επικεφαλής του «αγώνα» ετέθει ο Οζαν Αχμετογλου Αντιπρόεδρος του κόμματος DEP και Προεδρος του συλλόγου. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου στάθηκε η αφορμή για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τσεκάρει επι πραγματικού πεδίου τις επιδόσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής το οποίο τελευταία δεν λαμβάνει υψηλή βαθμολογία από την Άγκυρα για τις επιδόσεις του.
Στο παραπάνω κάλεσμα του τουρκικού προξενείου της 10ης Ιουλίου ´21 στην Ξάνθη προς τους 150.000 μουσουλμάνους πολίτες που κατά δήλωση Ερντογαν ζουν στην Θράκη δεν ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 500 άτομα που μετακινήθηκαν οργανωμένα με πούλμαν από τον Ροδόπη (12) και τον Έβρο (1). Τα πλακάτ ήταν γραμμένα σε τρεις γλώσσες (Αγγλικα Τουρκικά και Ελληνικά) ως εξαγώγιμο υλικό.
Οι εικόνες και τα πλάνα μιλούν απο μόνα τους και καταγράφουν όχι μόνο τους παρόντες πχ βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μεγάλους απόντες που προφανώς δεν συντάσσονται με τα κελεύσματα του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Που θέλουν μια ανεξάρτητη και σύγχρονη μουσουλμανική κοινότητα στην Δυτική Θράκη προσανατολισμένη στην Ευρώπη και όχι στα θεοκρατικά πρότυπα Ερντογάν.
Ενδεικτικό του προβληματισμού και της άρνησης της μειονοτικής κοινότητας να ακολουθήσει πολιτική και πορεία έντασης με το επίσημο Ελληνικό κράτος είναι η απουσία απο τα πλάνα της κινητοποίησης της 10ης Ιουλίου επωνύμων στελεχών της μειονότητας του νομού Ξάνθης οπως ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπουρχαν Μπαραν και οι τρεις μειονοτικοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης Καρα οσμαν Χασαν Λεβεντ , Μπεκηρ ογλου Σουα και Μπατακ Σιαμπαν.
Φυσικά εκτός από τους επώνυμους της μειονότητας γύρισε την πλάτη στο τουρκικό προξενείο το σύνολο σχεδόν της μειονοτικής κοινότητας στην Δυτική Θράκη η οποία -όπως
το iSidiseis έχει αποδείξει με στοιχεία- απολαμβάνει περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις απ´ ότι οι χριστιανοί της ίδιας περιοχής.