Διευρύνονται τα μέτωπα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση την ώρα που η χώρα κινείται προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καθώς, πέραν της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων και της σταθερής – μικρής μέχρι στιγμής – επιβάρυνσης των δομών υγείας, αρχίζουν και συστηματοποιούν την παρουσία τους στους δρόμους οι αντιεμβολιαστές.
Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει πολιτικά τη διαδήλωση, κατά την οποία έδωσαν το παρόν γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής και διάφορες περιθωριακές ακόμα δυνάμεις. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν πέραν των παραπάνω, πίσω από τις τελευταίες διαδηλώσεις βρίσκονται ή φιλοδοξούν να επενδύσουν πολιτικά και πρόσωπα ή δυνάμεις που βρίσκονται εντός κοινοβουλίου. Και βέβαια, αν τέτοιου είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπορεί ή όχι να επιτείνουν τον προβληματισμό στο κομμάτι του πληθυσμού που εξακολουθεί να διστάζει να εμβολιαστεί.
Αντίθετα με τους αντιεμβολιαστές, τους οποίους η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «νομιμοποιήσει» ανοίγοντας διάλογο μαζί τους, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων. Και το πράττει για δύο λόγους: Γιατί είναι ένα πρόβλημα που θα παραμείνει ανοικτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και διότι εκτιμά ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα βρίσκεται σε αμηχανία, την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά.
Το χθεσινό σχόλιο κύκλων της κυβέρνησης ότι «όταν θέλεις να αρέσεις σε όλους, τελικά δεν αρέσεις σε κανέναν, που θα λεγε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου» είναι απολύτως ενδεικτικός της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα απέναντι στο κρίσιμο πολιτικά ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Αυτή τη στιγμή, την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου σχεδόν μονοπωλεί η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα, μιας και η πλειονότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών την επιλέγει για τις διακοπές της. «Πρέπει πάση θυσία να μην υπάρξει «νέα Μύκονος», καθώς η ζημιά στον τουρισμό μπορεί να είναι ανυπολόγιστη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή των επιστημόνων συζητά το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να διενεργούνται δύο υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, μέτρο που ισχύει ήδη σε Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σαντορίνη και Πάρο.
Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση θωράκισης των νησιών ενόψει της δύσκολης περιόδου που έρχεται, η οποία θεωρείται ότι θα είναι η εβδομάδα από 13-18 Αυγούστου.