Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Συγκεκριμένη η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή. Απαισιοδοξία για το Κυπριακό.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», αναφέρει. 

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών. Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».

Όσον αφορά δε το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκο-κύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», τονίζει.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η αμερικανική παρουσία θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει χρήσιμη μια έντονη και διαρκή παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποσκοπούν σήμερα και στην ανάσχεση της αναθεωρητικής τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όχι όμως της χώρας εν γένει, όπως είπε.

Πέραν της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία. Παράλληλα, δημιουργεί νέους διαύλους με αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες στην Ασία και την Αφρική, όπως με την Ινδία και την Κένυα, ενώ επιδιώκει ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια, επεσήμανε.

Η Ελλάδα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γερμανία: Τα χειρότερα έπονται, λέει η Μέρκελ - Πάνω από 5.000 στις ΜΕΘ
Εμβόλιο κορονοϊού: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις
Chevron Right