Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα σ’ επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δυο κρατών εντός του μηνός Ιανουαρίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.
«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία αποστέλλουμε μιαν ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες. Άρχισαν επί Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου και διακόπηκαν το 2016. Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές ενόσω τ’ Oruc Reis πλέει στην περιοχή. Το πλοίο αποχώρησε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν έχει καμία δικαιολογία. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Δένδια στα Τίρανα (σ.σ. πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα)».
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω λόγια, ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την πρόσκληση της Άγκυρας προς την Αθήνα σ’ επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.
Υπογράμμισε, δε, πως εκ μέρους της χώρας μας δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και προσέθεσε πως η Αθήνα «δεν θα έχει καμία δικαιολογία» εάν επιλέξει να μην ξαναρχίσει τις συνομιλίες.