Πολιτική

Προς επίσπευση η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και οι ενισχύσεις στους αγρότες – Μέτρα με «άρωμα» εκλογών

Πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών από την αύξηση στο κόστος παραγωγής, αλλά και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα. 

Οι κάλπες αργούν, αλλά η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές, ή έστω προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, κι ας διαψεύδεται σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας προ διημέρου τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% είπε ότι «νιώθει την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη και γι αυτό η πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και ταυτόχρονα επιμένει στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών».

Σε αυτό το κλίμα, αργά χθες το βράδυ κυκλοφορούσε έντονα το σενάριο ότι είναι πολύ πιθανό να επισπευσθεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, καθώς όσο βαθαίνει και μακραίνει η ενεργειακή κρίση, τόσο πιο κατανοητό γίνεται ότι το ζήτημα της ακρίβειας θα αποτελέσει το ζήτημα όχι των επόμενων εβδομάδων, αλλά πιθανότατα των επόμενων μηνών. Επιπρόσθετα, τα τελευταία νέα από την Ευρώπη στο μέτωπο του πληθωρισμού, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ορθάνοικτο χθες από του βήματος της Βουλής ο ΥΠΟΚ, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο υπουργός Οικονομίας είχε «παγώσει» τη σχετική συζήτηση, την οποία είχε ανοίξει ο συνάδελφός του υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να την κλείσει οριστικά.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Της οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας αλλά και με την ΕΕ, προκειμένου να κινείται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και να μη εκληφθούν τα μέτρα ως ενισχύσεις και επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα μας (πολλαπλάσια των ενισχύσεων), όπως είχε γίνει με την περίπτωση των μέτρων Χατζηγάκη που ακόμα πληρώνουμε…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ που προβλέπει την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Πρόκειται για ένα μέτρο , ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα από τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι «ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ», ξεκινώντας κινητοποιήσεις, σε τοπικό μέχρι στιγμής επίπεδο.

Αντιθέτως, το αίτημα της αντιπολίτευσης αλλά και φορέων για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η κυβέρνηση δεν το εξετάζει προσώρας. Το απέκλεισε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τον προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τιμώρησαν Τσιόδρα - Λύτρα μετά την έρευνα σοκ για τους θανάτους από την πανδημία
Τα μέτρα της Πολιτείας και τα σταθμά της Εφορίας: Άτοκες επιστροφές και έντοκοι καταλογισμοί
Chevron Right