Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε τη Δευτέρα (08/08) στο σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «αν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, δεν θα είχε γίνει ποτέ».
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού, αυτό δεν θα συνέβαινε γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση».
Ακόμα, ο ίδιος είπε πως, κατά την εκτίμησή του, πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, επισημαίνοντας: «Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και, συγκεκριμένα, του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για το Predator και τα κακόβουλα λογισμικά».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε: «Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική Αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες». Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών, ανέφερε ότι «το σύστημα έχει αδυναμίες και μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις». Ο ίδιος διευκρίνισε, επίσης, ότι «ούτε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε, αλλά από πολιτική ευθιξία παραιτήθηκε».
«Πολιτικά μη ανεκτό περιστατικό»
Αναφορικά με την πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο».
Επίσης, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που πολιτικά είναι μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά», ενώ οι διαδικασίες θα αρχίσουν μόλις ανοίξει η Βουλή.
«Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής»
Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε και για το περιεχόμενο της επικείμενης σημερινής (08/08) δήλωσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά: «Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει».
Στη συνέχεια, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είμαστε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό. Δεν είναι κανονικό σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό ενός ευρωβουλευτή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας».
https://youtu.be/4-O7UKhfJqA