Για Rafale στο …σακί έγραφε προχτές το iEidiseis αποκαλύπτοντας ότι η σύμβαση που έρχεται προς κύρωση στην Βουλή:
Δεν περιλαμβάνει το απαιτούμενο ύψος της εγγυητικής επιστολής που προβλέπει ο νόμος περί προμηθειών.
Δεν προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών.
Δεν υπάρχει συμβατική υποχρέωση της γαλλικής πλευράς και πρόβλεψη για αγορά των ελληνικών Μιράζ 2000 ώστε επί της συμβάσεως να γίνεται συμψηφισμός και να βγαίνει το ακριβές πόσον που θα κοστίσει η αγορά των Rafale.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Ελληνική Προστιθέμενη Αξία και για υποκατασκευαστικό έργο, γεγονός πρωτοφανές.
Δυστυχώς όχι απλώς επιβεβαιωθήκαμε σε όλα τα παραπάνω αλλά θα προσθέταμε στον τίτλο: «Rafale στο …σακί και στο σκοτάδι».
Απ ότι φαίνεται κάποιο μεγαλύτερο λάκκο έχει η φάβα και γι αυτό η σύμβαση επιχειρήθηκε να περάσει σε αεροπλανικό τρόπο και με συνοπτικές διαδικασίες από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ώστε να έρθει «αδιάβαστη» και υπό απόλυτο σκότος στην Ολομέλεια της Βουλής με την μορφή νομοσχεδίου για επικύρωση.
Επιλέχτηκε η διαδικασία του νομοσχεδίου για να παρακαμφθεί ο υφιστάμενος νόμος Βενιζέλου περί προμηθειών καθ´ ότι η επίμαχη σύμβαση δεν πληροί συγκεκριμένα στάνταρ όπως το ύψος της εγγυητικής επιστολής βάση που καθορίζεται βάση του ποσοστού της συνολικής προμήθειας.
Αργά χτες το βράδυ υπήρξε σκληρή αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα οι οποίοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι: «Καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία, συνεπικουρούμενες από τον εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ., επιβάλει πλήρη αδιαφάνεια στη διαδικασία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων για τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, με μία άκρως προβληματική, διάτρητη και ετεροβαρή Σύμβαση, των γαλλικών εταιρειών με το ΥΠ.ΕΘ.Α.
Σε δυόμιση μέρες, ως επείγον και χωρίς προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, άρον-άρον, κάνουν νόμο μία Σύμβαση, την οποία δεν μπορεί, επί της ουσίας, να βελτιώσει η Βουλή! Ούτε και να την ελέγξει.
Γιατί άραγε τα κάνουν αυτά; Έχουν κάτι να κρύψουν;».
Ναι έχουν να κρύψουν!
1ον: Την ανικανότητα τους να συντάξουν μια σύμβαση.
2ον: Να διαπραγματευτούν και να εφαρμόσουν το θεώρημα της αγοράς ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
3ον: Να επιβάλουν στον πωλητή να συμμορφωθεί με τους νόμους και τις ανάγκες του αγοραστή:
-Καταβάλλοντας το ύψος της εγγυητικής επιστολής που προβλέπει ο ελληνικός νόμος και όχι το μισό πόσον όπως αξίωσε και πέτυχε η γαλλική πλευρά.
-Παραδίδοντας νωρίτερα τα αεροσκάφη όπως επιβάλουν οι ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
-Αναθέτοντας υποκατασκευαστικό έργο σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες με τις οποίες ήδη συνεργάζεται η κατασκευάστρια εταιρία από το προηγούμενο πρόγραμμα των Μιράζ 2000-5.
Είναι αδιανόητο μέσω της σύμβασης να απεμπολούνται βασικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα ως αγοραστής. Με βάση προγενέστερες προσφορές που έχει κάνει η γαλλική εταιρία στην ελληνική πλευρά για τα Rafale η παρούσα σύμβαση όντως κρίνεται « άκρως προβληματική, διάτρητη και ετεροβαρή» όπως καταγγέλλουν οι δυο παραπάνω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τα άλλα στην Δικαιοσύνη ακόμη και σήμερα ανοίγουν υποθέσεις προμηθειών του 2000 βάσει αστήριχτων καταγγελιών και αίολων καταθέσεων από ιμιτασιόν εμπειρογνώμονες «λοχαγούς» που δεν έχουν ιδέα των διαδικασιών που διέπουν τις αμυντικές Προμήθειες. Συγκεκριμένα ο ανακριτής αυτή την εβδομάδα καλεί στρατιωτικούς για ένα πρόγραμμα του Στρατού αναζητώντας επί της ουσίας
ψύλλους στ´ άχυρα. Εάν δηλαδή τηρήθηκε όχι το γράμμα του νόμου, αλλά η απόσταση του ενός γράμματος από το άλλο.