Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στήριξη της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αγροτικό ζήτημα θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και στην οποία θα πάρει μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του καθεστώτος της αγρανάπαυσης και αναμένεται να υπογραμμίσει την υπαρξιακή σημασία της άμυνας και την ανάγκη να συντονιστούν οι αμυντικές δαπάνες.

Ειδικά όσον αφορά στο «χτίσιμο» της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής η Ελλάδα προσέρχεται με σταθερές θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη τοποθετηθεί ζητώντας να υπάρχει κοινός βηματισμός στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. Με απλά λόγια η ΕΕ να προμηθεύει ως ένα, αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της στήριξης του Κιέβου και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επεισοδιακή επίσκεψή του στην Οδησσό. Θα επισημάνει ακόμα τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

 Στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο κυρίαρχη θέση θα έχει και η οικονομία με την χώρα μας να τονίζει ότι δεν φτάνει μόνο η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από  την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος αλλά χρειάζονται και άλλες μέριμνες.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι είναι άμεση η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι άμαχοι.

Με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στον Καναδά, όπου στις 24 Μαρτίου θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαζί µε τους οµογενείς στο Μόντρεαλ, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και µε τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κίνηση στους δρόμους: Τροχαίο στην Κηφισίας - Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό
Φόβοι για «νέα Πύλο» - Τις ίδιες διαδρομές χρησιμοποιούν εκ νέου οι δουλέμποροι της Λιβύης
Chevron Right