Τελικώς, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει κι άλλο χρονικό περιθώριο στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν οικειοθελώς στα εμβολιαστικά κέντρα και να αφήσει για τα τέλη Αυγούστου τις αποφάσεις για την επέκταση ή μη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον κρίσιμο αυτό κλάδο, όπως είχε γράψει και το iEidiseis από ημερών.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας ταυτόχρονα νέα έκκληση προς δασκάλους και καθηγητές να πράξουν το αυτονόητο ατομικό και κοινωνικό τους καθήκον, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχαν δύο τάσεις. Η πρώτη την οποία συμμερίζονται και πολλοί στο ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη επιβολής της υποχρεωτικότητας και μάλιστα άμεσα, καθώς απομένει κάτι παραπάνω από ενάμισι μήνας για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οπότε για να έχουν κάνει και τις δόσεις οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και να προσέλθουν με ασφάλεια στις τάξεις, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Και η δεύτερη που αντιτίθετο στην παραπάνω λογική, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μία επαγγελματική τάξη η οποία διατηρεί παραδοσιακά σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και καλόν θα ήταν να εξαντληθεί η προσπάθεια πειθούς πριν την επιβολή αποφάσεων.
Η ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου έγειρε προς την δεύτερη άποψη, με ταυτόχρονη, όμως, αύξηση της πίεσης προς τους δασκάλους και καθηγητές, στους οποίους επιβάλλονται όροι για να επιστρέψουν στα θρανία, οι οποίοι μάλιστα έχουν οικονομικό κόστος, αφού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να κάνουν τακτικά εργαστηριακά τεστ, και σε καμία περίπτωση δεν θα αρκεί το self test. Μάλιστα, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί απολύτως, πιθανότατα το κόστος των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα καλύπτεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών, ωστόσο το ποσοστό που υπολείπεται θεωρείται αρκετά μεγάλο και ενέχει δύο σημαντικούς κινδύνους: Την υγεία των ιδίων αλλά και των μαθητών, οι οποίοι είναι ευάλωτες ηλικιακές ομάδες στις μεταλλάξεις του ιού, και πιθανοί φορείς προς την οικογένεια και το συχνό κλείσιμο των σχολείων λόγω της απουσίας ή και της καραντίνας εκπαιδευτικών – κάτι που θα δυσχεράνει σημαντικά την σχολική διαδικασία.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν στείλει το μήνυμα ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν δια ζώσης. Αν, ωστόσο, η κατάσταση δυσκολέψει, τότε είναι προφανές ότι και αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να παρασυρθεί από τα …νερά του τρίτου κύματος.