Auto - Moto

Τα μπόνους των αυτοκινητοβιομηχανιών συναγωνίζονται ακόμη και το νέο βασικό μισθό στην Ελλάδα

Χιλιάδες ευρώ πρόσθετο εισόδημα εξασφαλίζουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι των αυτοκινητοβιομηχανιών χάρη σε συμφωνίες των εκπροσώπων τους με τις εταιρείες.

Οι μεγάλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ όσες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνουν συνεχώς μερίσματα, τα οποία φορολογούνται στην Ελλάδα με συντελεστή 5%. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ανάλογο μερίδιο στα κέρδη και οι όποιες αυξήσεις των μισθών τους δεν καλύπτουν ούτε καν την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για μπόνους, ίσα ίσα μάλιστα κάθε χρόνο επαινούμε -δικαιολογημένα- τη γνωστή βιομηχανία «Καρέλιας», επειδή μοιράζει ένα μέρος των κερδών της στους εργαζόμενους ως πριμ παραγωγικότητας. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες ελληνικές εταιρείες, που ακολουθούν το παράδειγμα της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, ωστόσο επιθυμούν -για τους δικούς τους λόγους- να μην το ανακοινώνουν δημόσια. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό στο σύνολο των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου, όπου τα ετήσια πριμ, μπόνους και άλλες παροχές προς το προσωπικό θεωρούνται σχεδόν δεδομένα σε πολλούς κλάδους, όταν πηγαίνει η οικονομία καλά. Η διαμόρφωση των ποσών δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζόμενων και των διοικήσεων των επιχειρήσεων. Αυτά ισχύουν και για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως επιβεβαιώνουν και τα εξής πρόσφατα παραδείγματα:

Η Porsche αύξησε τον τζίρο της το 2023 κατά 7,7% σε σχέση με το 2022 και έφτασε τα 40,5 δισ. ευρώ, οπότε θα λάβει φέτος καθένας από τους πάνω από 28.000 εργαζόμενους της στη Γερμανία 9.690 ευρώ μπόνους αντί των περυσινών 9.050 ευρώ! Να σημειώσουμε, ότι η Porsche άρχισε να δίνει από το 1997 μπόνους στο προσωπικό της, ενώ το φετινό πριμ θα κατατεθεί μαζί με τον μισθό Απριλίου.

Η μητρική εταιρεία της Porsche, δηλαδή η Volkswagen, έχει ανακοινώσει 4.735 ευρώ μπόνους αντί 3.630 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ένα μέρος του ποσού έχει καταβληθεί ήδη πριν λίγους μήνες στο προσωπικό και το υπόλοιπο θα μπει με τον μισθό Μαΐου.

Το μπόνους για κάθε εργαζόμενο του ομίλου Stellantis θα φτάσει τα 1.850 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στο προσωπικό παγκοσμίως θα αγγίξει μόνο για φέτος τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η Mercedes πληρώνει στους υπαλλήλους της ένα πριμ ύψους 25% έως 55% ενός μισθού τους. Το ποσοστό εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας και για να λάβει ένας εργαζόμενος της μάρκας με σήμα το αστέρι το 55%, θα πρέπει να εργάζεται σε αυτήν τουλάχιστον τρία χρόνια. Για να πάρουμε μία ιδέα, το μπόνους για το οικονομικό έτος 2023 έφτασε για τους πιο καλοπληρωμένους από τους συνολικά 93.000 υπαλλήλους της Mercedes Γερμανίας τα 7.300 ευρώ, ενώ το 2021 ήταν το ανώτατο όριο 6.000 ευρώ.

Το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τη Ferrari, που πούλησε 13.221 καινούρια αυτοκίνητα και κατέγραψε 939 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Οι σχεδόν 5.000 εργαζόμενοι της μάρκας από το Μαρανέλο αποζημιώθηκαν λοιπόν το 2023 επιπρόσθετα με πριμ έως 13.500 ευρώ, που ήταν 12,5% υψηλότερο σε σχέση με το μπόνους του προηγούμενου έτους. Σε άλλα λόγια, μιλάμε για ένα ποσό, που είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μικτό ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα με τον βασικό μισθό, ακόμη και μετά την αύξηση που θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

Στην Opel, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνοδο και εμφανίζει σημαντική κερδοφορία μετά την ένταξη της στον όμιλο Stellantis, λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια 2.000 ευρώ μπόνους.

Για τη BMW δεν έχουν βγει ακόμη νεότερα στοιχεία, όμως το 2023 έλαβε ένας μέσος εργαζόμενος της βαυαρικής μάρκας 9.000 ευρώ, συν 1.200 ευρώ ως εισφορά στον συνταξιοδοτικό κουμπαρά του.

Ακόμη όμως και αυτά τα ποσά, τα οποία φαντάζουν εξωπραγματικά ως πρόσθετη παροχή στον μέσο Έλληνα εργαζόμενο, υστερούν αρκετά σε σχέση με τη χρυσή εποχή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας μεταξύ 2000 και 2018, οπότε ήταν αρκετά υψηλότερα. Για παράδειγμα, κάθε εργαζόμενος της VW είχε λάβει το 2013 μπόνους ύψους 7.200 ευρώ, το 2020 που ήταν η χρονιά του κορονοϊού αρκέστηκε σε 2.700 ευρώ και το 2021 ανέβηκε στα 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κέιτ Μίντλετον: «Επίσημη ανακοίνωση για την υγεία της» - Τα τελευταία νέα
Ώρα για μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Τα μόνα αυτοκίνητα με μηδενικά τελη
Chevron Right