Πολιτική

Ευθείες βολές από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αρνητικά σχόλια, τόσο από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη του κόμματος, προκάλεσε τόσο η ομιλία όσο κι η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 84η ΔΕΘ.

 

Αρνητικά σχόλια, τόσο από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη του κόμματος, προκάλεσε τόσο η ομιλία όσο κι η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 84η ΔΕΘ.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε για ακόμα μία φορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το ζήτημα αυτό στο αόριστο μέλλον.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει βγει από το καθεστώς των μνημονίων χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τον συμβούλεψε «να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε».

Η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, όπως και των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. «Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων», τόνισε επίσης η πρώην υπουργός.

Ο βουλευτής Κορινθίας και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε «την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το προσφυγικό». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης:

Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό.

Απέφυγε, βέβαια, να μας πει ότι η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα γίνεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο σε ακατάλληλες συνθήκες

Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό

Υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ», με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για εκλογή ΠτΔ από μόλις 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρουγκαλο, πρόκειται για «ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος».

Στα έργα που (δεν) θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη εστίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, με ανάρτησή του στο twitter. «Ούτε Σιδηρόδρομος και συνδέσεις με Βαλκάνια ούτε εμπορευματικό κέντρο .

Η υλοποίηση του σχεδίου που μετέτρεπε την Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων εγκαταλείπεται , φέρνοντας την πόλη στη παλιά μιζέρια της συμπρωτεύουσας».

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι βρίθουν γενικοτήτων και ανακριβειών οι αναφορές του πρωθυπουργού στην Υγεία «εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέναντι στις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» σε κρίσιμα θέματα «που δεν βλέπουμε να υπάρχουν».

Το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, ειδικά για τις αναγκαίες που αφορούν την Παιδεία, σχολίασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό που «προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε πως «οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

Με ένα tweet σχολίασε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

«Tο να εξαγγέλλεις μεταρρυθμίσεις όπως η κινητικότητα στο δημόσιο που υλοποιούνται εδώ και 2χρόνια επιβεβαιώνει την πολιτική σου ένδεια. Το να επαναπροκηρύσσεις το διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων που ματαίωσες ύψους 515 εκατομμυρίων με τα ίδια χαρακτηριστικά, τι μπορεί να σημαίνει;»

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε στα «Παραπολιτικά FM 90,1» ότι «ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν λαλίστατος για τις οικονομικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος –που όμως αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά πολύ σιωπηλός σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.».

Συμπλήρωσε ότι «είδαμε να παραπέμπονται σε ένα πολύ αόριστο μέλλον τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η κυβέρνηση θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση το 2021», ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το οποίο επίσης «δεν βρήκε ούτε λέξη να πει χθες».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πομπέο: «Δεν έχουν τελειώσει όλα με τους Ταλιμπάν»
13η σύνταξη: Η δυσάρεστη έκπληξη για τους συνταξιούχους
Chevron Right