Πολιτική

Ο Ερντογάν τρώει ξύλο από παντού, γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Τον εκβιάζουν ωμά! Ή διώχνεις τους S-400 ή σε διώχνουμε και φέρνουμε το ΔΝΤ. Ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα προειδοποιεί τους Τούρκους επιχειρηματίες ότι τέλος του μήνα έρχονται κυρώσεις και κανείς πια δεν μπορεί να τις ανακόψει. Τυχόν ανεξέλεγκτη οικονομική κατάρρευση στην Τουρκία θα προκαλέσει κλυδωνισμούς σε Ισπανία και Ιταλία.

Τα «γεράκια» του Μπάιντεν σκιάζουν τον Ερντογάν, γράφαμε χτες στο iEidiseis.gr, καθώς παρουσιάσαμε τα στελέχη που επέλεξε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος για τις θέσεις κλειδιά της διοίκησης των ΗΠΑ: Στελέχη καριέρας με τεράστια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που συμμετείχαν παρασκηνιακά σε όλες τις μεγάλες ανατροπές της περασμένης τριαντακονταετίας που συγκλόνισαν τον κόσμο. Στελέχη προερχόμενα από το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ που δεν είναι διατεθειμένα να «παίξουν», να περιμένουν ή ούτε καν να ανεχτούν την ανορθόδοξη δράση και τον παραλογισμό του Τούρκου Προέδρου.

Ήδη ο Ερντογάν αγχώνεται καθώς βλέπει ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας απομακρύνει τις λαϊκές μάζες από το κόμμα του. Φοβάται ότι ξημερώνουν χειρότερες μέρες για τον ίδιο και την χώρα του καθώς συνειδητοποιεί ότι έχει μπλέξει άσχημα με τα «γεράκια» του Μπάιντεν τα οποία μπορεί να μην σχεδιάζουν να τον στραγγαλίσουν βιολογικά όπως τον Χουσεΐν και τον Καντάφι, αλλά σίγουρα οικονομικά, γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στο εσωτερικό και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μιλούν από μόνα τους:

Ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία συναντήθηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και τους προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες μέρες γι αυτούς και την τουρκική οικονομία εξ αιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης Ερντογάν να υπακούσει στην απαίτηση της Δύσης να επιστρέψει στην Ρωσία τους S-400. «Οι τέσσερεις πρώτες από τις δεκαπέντε κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA έρχονται στο τέλος Ιανουαρίου και κανείς πια δεν μπορεί να τις σταματήσει». Κυρώσεις που θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην οικονομία της Τουρκίας η οποία ήδη βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης προκαλώντας την οργή του κόσμου. Ο Ερντογάν το ξέρει και σπεύδει να προλάβει τα γεγονότα.

Την αυγή του 2021, στις 6 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν υπογράφει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παρέχει επιπρόσθετους πόρους και μυστικά κονδύλια στην Αστυνομία για την καταστολή διαδηλώσεων. Είναι σαφές ότι κάτι φοβάται ο Σουλτάνος και σπεύδει να το προλάβει με την επιπλέον «μαύρη» χρηματοδότηση των μονάδων καταστολής που διαθέτει το καθεστώς του. Πολλοί πιστεύουν ότι η πρόσφατη εξέγερση των φοιτητών για τον διορισμό του πρύτανη στο ιστορικό Bogazici πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας είναι μόνο η αρχή αλυσιδωτών εξεγέρσεων που θα λάβουν χώρα όσο η οικονομία της Τουρκίας θα δέχεται απανωτά πλήγματα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) με έδρα την Νέα Υόρκη δημοσιεύοντας την Παγκόσμια Έκθεση 2021 στις 13 Ιανουαρίου για την Τουρκία υπογραμμίζει την αυξανόμενη καταστολή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2020.

Το καθεστώς Ερντογάν κατηγορείται ότι:

  • Με το πρόσχημα της πανδημίας COVID-19 αύξησε τον κυβερνητικό αυταρχισμό με τη σιωπή των αντιφρονούντων και την υιοθέτηση νομοθεσίας που παρακάμπτει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Με νόμο προέβη σε πρόωρες αποφυλακίσεις εξαίροντας τους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών.
  • Επέβαλε νέους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έφτιαξε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να φτιάχνει επιτροπές λογοκρισίας και παρακολουθεί περαιτέρω τα εναλλακτικά ΜΜΕ τα οποία εκφράζονται πιο ελεύθερα και φιλοξενούν τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Επιβάλλει πρόστιμα και κόβει δημοσιεύματα και διακόπτει την προβολή οπτικοακουστικό υλικού που είναι μη αρεστό ή αντίθετο με το καθεστώς.
  • Με νόμο άλλαξε την δομή των ανεξάρτητων δικηγορικών ενώσεων υπονόμευσε περαιτέρω τη δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα. Με νόμο μείωσε τη θεσμική ισχύ των μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν επικρίνει έντονα την οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.
  • Με νόμο στα τέλη του 2020 δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Εσωτερικών να διενεργεί ετήσιες επιθεωρήσεις στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να αναστέλλει μέλη του διοικητικού συμβουλίου εάν διαπιστωθεί ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι παράνομες.
  • Η συνεχιζόμενη προδικαστική κράτηση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala και των πρώην συμπροέδρων του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Selahattin Demirtas και του Figen Yuksekdag αποτελούν αποτέλεσμα της εκτελεστικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Ανήμερα που ανακοινώθηκε η έκθεση HRW, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Melis Alphan για δημοσίευση φωτογραφίας από τους εορτασμούς του Newroz του 2015 στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιαρμπακίρ, παρόλο που ο εορτασμός αυτός ήταν νόμιμος και μεταδόθηκε σε όλα τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια στο χρόνος.

Η εικόνα παρουσίαζε τη σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ο Άλφαν αντιμετωπίζει πλέον φυλάκιση επτά ετών και έξι μηνών με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας, καθώς το PKK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να περιορίσει την αντιπολίτευση πριν πραγματοποιήσει νέες εκλογές. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται σε καθοδική τροχιά εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Με τις κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παραμένουν στο τραπέζι, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει ακόμη πολλές επιλογές για το 2021.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι το βασικό εμπόδιο για την οποιαδήποτε κίνηση επαναπροσέγγισης με την ΕΕ. Ο όρος είναι ένας και σαφής: Ο Προεδρος Ερντογάν να καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και αυτό θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις.

1) Να απορρίψει τον νέο νόμο για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο οποίος αφορά την εμβάθυνση της διαδικτυακής λογοκρισίας.

2) Κατάργηση του νέου νόμου που επιτρέπει τον μαζικό περιορισμό των ΜΚΟ στο όνομα της καταπολέμησης της χρηματοδότησης του πολλαπλασιασμού όπλων μαζικής καταστροφής.

3) Παύση των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη. Δημιουργία ανεξάρτητου Δικαστικού Σώματος. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη συνήθη πρακτική της με αστήριχτες κατηγορίες του μέλους ή της σχέσης με ένοπλες ομάδες να προχωράει σε προφυλακίσεις αθώων πολιτών.

Προφανώς οι ΗΠΑ και η Ε.Ε βάζουν πολλά και δύσκολα στον Ερντογάν και είναι αμφίβολο εάν ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεση του το επιτρέπουν ώστε να τα αποδεχτεί.

Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ του αφήνει δυο επιλογές : Ή της ταπείνωσης με την παράδοση των S-400 ή του οικονομικού στραγγαλισμού που θα προκαλέσει την ανατροπή του εκ των έσω. Και οι δυο επιλογές οδηγούν στο πολιτικό τέλος του Ερντογάν και αυτό φαίνεται ότι το έχει συνειδητοποιήσει.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που βάσει του νόμου CAATSA προβλέπεται να επιβληθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου στην Τουρκία ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή του ΔΝΤ. Όμως Ερντογάν και ΔΝΤ δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ωστόσο ούτε η Δύση είναι διατεθειμένη να αφήσει την Τουρκία στα χέρια ενός παράφρονα αυταρχικού ηγέτη ούτε μπορεί να αφήσει να καταρρεύσει η οικονομία της προκαλώντας τραπεζική κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία που έχουν επενδύσει δεκάδες δις στην Τουρκία.

Επομένως η περεταίρω οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προκαλέσει την ανατροπή του Ερντογάν , την έλευση του ΔΝΤ και την τοποθέτηση μιας νορμάλ κυβέρνησης που θα συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν αλλάζει με το άνοιγμα των καταστημάτων
Πανελλήνιες: Τι ισχύει για φέτος και τι αλλάζει το 2022
Chevron Right