Σε εκρηκτικό κλίμα, παρά τα χαμόγελα πριν την έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου, συνεδριάζει η Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.
Όμως οι απόψεις διίστανται καθώς οι «87» ζητούν κάλπες να στηθούν τον Δεκέμβριο ενώ ο Παύλος Πολάκης ένα μήνα νωρίτερα.
Από την άλλη οι «Κασσελίστας» εμφανίζονται να μην έχουν πρόβλημα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.
Ο Κασσελάκης δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει δηλώσει – εδώ και μέρες «παρών» στις εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.
Σημειώνεται πως βασικό κριτήριο για κατάθεση υποψηφιότητας, αποτελεί η συγκέντρωση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ή-και βουλευτών).
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του.
Την ίδια ώρα στάση αναμονής τηρεί ο πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας Σωκράτης Φάμελλος.
Ο «οδικός χάρτης» – Τι αναφέρει η εισήγηση της ΠΓ
Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:
- Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
- Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
- Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
- Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
- Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους. Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
- Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
- Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.
Νίκος Παππάς: Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα
Το έκτακτο συνέδριο να συζητήσει και το καταστατικό του κόμματος πρότεινε ο Νίκος Παππας στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση» τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό».
Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε στην τοποθέτηση του πως «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές.
Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση».
Και κατέληξε λέγοντας πως «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο.
Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση επιστροφή Κασσελάκη και εκλογή νέας ΚΕ
Την άμεση επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του καθώς και την άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επειδή λοιπόν υπάρχει εμφανής δυσαρμονία της βάσης του κόμματος και του σώματος του Διαρκούς Συνεδρίου με τη συγκυριακή, ετερόκλητη, τεχνητή και ισχνή πλειοψηφία της ΚΕ, η απόφαση της «Άρσης της εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο»,είναι πλέον καταστατικά και πολιτικά μετέωρη.
Απαιτούμε:
- Εφαρμογή και σεβασμός της απόφασης του Διαρκούς Συνεδρίου (2/24), από την ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία.
- Άμεση επιστροφή του σ.Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του.
- Άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
- Επίσπευση της προσφυγής στη βάση του κόμματος (μέλη και φίλοι) με δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς τεχνικούς αποκλεισμούς, χωρίς καταστατικές παρεκτροπές» σημειώνει στο ψήφισμα της, το οποίο εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας, η μεγαλύτερη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος καθώς συγκεντρώνει περίπου το 10% των μελών.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. ΣτέφανουΚασσελάκη και ως ΝΕ Βόρειας Αθήνας, ως αριστεροί, ως δημοκράτες το ίδιο θα πράξουμε για κάθε νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματός μας είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι με επιλογές ή συμπεριφορές του.
Είμαστε ενάντια σε αποφάσεις που θίγουν τον πυρήνα των ιδεωδών για τα οποία αγωνιζόμαστε.
Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι για ένα κόμμα μελών και όχι μηχανισμών, χωρίς επετηρίδες και αριστερόμετρα, για μια κυβερνώσα Αριστερά που θα ανατρέψει τη λαίλαπα της ΝΔ και θα δώσει λύσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών, με το Λαό στο προσκήνιο» καταλήγει το ψήφισμα.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο, η οργή του λαού, κυλάει πάνω απ´τα χωράφια ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει.
Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα, η ψυχή του λαού, φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει, ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει.»
Φουέντε Οβεχούνα (Λόπε ντε Βέγκα-Θ.Μικρούτσικος)
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μεγαλύτερη ΝΕ της χώρας με περίπου 15.000 μέλη σε 14 Δήμους, είναι πλέον υποχρεωμένη με αίσθημα ευθύνης και συντροφικότητας να τοποθετηθεί δημόσια, μετά τα γεγονότα της ΚΕ (7-8/9/24), την απόφαση της ΠΓ (12/9/24) και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες στο δημόσιο διάλογο.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος το Συνέδριο (τακτικό-έκτακτο-διαρκές) «είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο». (Άρθρα 20-21-22)
«Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου.» (Άρθρο 16 παρ1)
Δηλαδή το Συνέδριο αποφασίζει και η Κεντρική Επιτροπή εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις. Και βεβαίως η ΚΕ δεν αντλεί από κανένα άρθρο του καταστατικού τη δικαιοδοσία «να εκφράζει αυθεντικά το καταστατικό του κόμματος».
Στο συνέδριο του Φεβρουαρίου 2024, οι σύνεδροι αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι: «Το συνέδριο επανεπιβεβαιώνει ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. ΤΟ Συνέδριο ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ και ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ στον Πρόεδρο και τα ΟΡΓΑΝΑ του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξή μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας»
Μόλις 5 μήνες μετά και ενώ έχουμε διανύσει μόνο το 1/3 της θητείας του σ.Προέδρου, η Κεντρική Επιτροπή αντί να εφαρμόσει, όπως υποχρεώνεται από το καταστατικό, απαρέγκλιτα την παραπάνω εντολή του Συνεδρίου, αποφασίζει την ενεργοποίηση της ρήτρας Άρσης Εμπιστοσύνης κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου σ. Στέφανου Κασσελάκη με αμφιλεγόμενες και διχαστικές αιτιολογίες που δεν μπορούν να είναι πειστικές για χιλιάδες των μελών του κόμματος.
Η Κεντρική Επιτροπή, υποκείμενο όργανο του Συνεδρίου (163 από 296 μέλη), με μια ισχνή πλειοψηφία 15 μελών της (από το απαιτούμενο όριο των 148) και με απόλυτα αμφιλεγόμενη διαδικασία αποφάσισε, να άρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο του κόμματος.
Δυστυχώς 163 σύντροφοι/σσες της ΚΕ, αγνόησαν τους 75.000 που ψήφισαν τον σ. Κασσελάκη (9/23) και τη συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 συνέδρων (2/24) που επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη της βάσης στον Πρόεδρο και δια μέσου μίας αντιδημοκρατικής και αμφιλεγόμενης «μυστικής ψηφοφορίας» που ήταν μυστική για τα 3/4 και φανερή για το 1/4 (τηλεφωνική κλήση με συνακρόαση), με την απαράδεκτη δικαιολογία «το έχουμε ξανακάνει ή συνηθίζεται», αποφασίζουν να αποπέμψουν τον Πρόεδρο του κόμματος. Δυστυχώς σύντροφοι σπείρατε ανέμους και θα εισπράξουμε, όλοι μας, θύελλες.
Και βεβαίως οι εκλογές των Νομαρχιακών, γίνονται με μυστική ψηφοφορία, όπως άλλωστε οι εθνικές εκλογές, αλλά κατ´ αναλογία όπως η πρόταση μομφής στη Βουλή γίνεται με φανερή ψηφοφορία, έτσι έπρεπε να συμβεί και στην εσωκομματική πρόταση μομφής.
Γιατί εκείνοι που με την ψήφο τους, έδωσαν εντολή εκπροσώπησής τους στα μέλη της ΚΕ δικαιούνται να γνωρίζουν πως τα μέλη αυτά ψηφίζουν σε καίρια ζητήματα. Γιατί – τελικά – ο αιρετός οφείλει να αναλαμβάνει δημόσια το βάρος τόσο σημαντικών αποφάσεων κι όχι να κρύβεται πίσω από «συνήθεις διαδικασίες» . Γιατί έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο σεβασμός στην ουσία της δημοκρατίας και δεν αφήνει τη γεύση «προνουντσιαμέντου» κάποιας κομματικής ελίτ.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο το ανώτερο όργανο (ΚΕ) να αποφασίσει να μην εφαρμόσει την σαφέστατη απόφαση του ανωτάτου οργάνου (Συνέδριο) και να οδηγήσει το κόμμα σε μία πολιτική περιδίνηση που παρασύρει καταστροφικά τα μέλη μας, τις Οργανώσεις Μελών, τις Νομαρχιακές Επιτροπές αλλά και τον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο, προς τέρψη της κυβέρνησης της ΝΔ και των επίδοξων επικυρίαρχων της Κεντροαριστεράς. Η πλειοψηφία της ΚΕ δεν έλαβε υπόψιν την ομαλή καθημερινή λειτουργία του Κόμματος και φέρει απόλυτα την ευθύνη για την δημοσκοπική κατρακύλα του Κόμματος. Με την απόφασή της φέρει τεράστια ευθύνη, ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας δεν μίλησε στην ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του εν δυνάμει κυβερνητικού κόμματος.
Όσον αφορά την παρεπόμενη πρόταση της ΠΓ προς την ΚΕ, θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την δεύτερη παράγραφο, ότι: «Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.»
Όμως αναρωτιόμαστε αν αυτός ο σεβασμός στις αποφάσεις, αφορά όλα τα μέλη ή κάποια από αυτά; Ο υπαινιγμός για «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» απευθύνεται ισότιμα σε όλους μας; Γιατί τα αρμόδια όργανα δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία, στην αντικαταστατική και κατ’ επανάληψη προσβλητική και υπονομευτική προς το κόμμα, τον Πρόεδρο και τα μέλη, συμπεριφορά – λίγων ευτυχώς – επώνυμων στελεχών, με δημόσιες τοποθετήσεις τους στα φιλοκυβερνητικά μέσα υπονομεύοντας το κόμμα. Υπάρχουν πολιτικοί «αριστοκράτες» και «πληβείοι» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
Επειδή λοιπόν υπάρχει εμφανής δυσαρμονία της βάσης του κόμματος και του σώματος του Διαρκούς Συνεδρίου με τη συγκυριακή, ετερόκλητη, τεχνητή και ισχνή πλειοψηφία της ΚΕ, η απόφαση της «Άρσης της εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο», είναι πλέον καταστατικά και πολιτικά μετέωρη.
Απαιτούμε: -Εφαρμογή και σεβασμός της απόφασης του Διαρκούς Συνεδρίου (2/24), από την ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία. -Άμεση επιστροφή του σ.Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του. -Άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. -Επίσπευση της προσφυγής στη βάση του κόμματος (μέλη και φίλοι) με δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς τεχνικούς αποκλεισμούς, χωρίς καταστατικές παρεκτροπές.
Στεκόμαστε στο πλευρό του νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Στέφανου Κασσελάκη και ως ΝΕ Βόρειας Αθήνας, ως αριστεροί, ως δημοκράτες το ίδιο θα πράξουμε για κάθε νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματός μας είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι με επιλογές ή συμπεριφορές του.
Είμαστε ενάντια σε αποφάσεις που θίγουν τον πυρήνα των ιδεωδών για τα οποία αγωνιζόμαστε. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι για ένα κόμμα μελών και όχι μηχανισμών, χωρίς επετηρίδες και αριστερόμετρα, για μια κυβερνώσα Αριστερά που θα ανατρέψει τη λαίλαπα της ΝΔ και θα δώσει λύσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών, με το Λαό στο προσκήνιο.
Μαρούσι 20 Σεπτεμβρίου 2024 Το ψήφισμα εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία της ολομέλειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας
Γκάλοπ δίνουν «αέρα στα πανιά» του Στ. Κασσελάκη
Την ίδια ώρα οι μετρήσεις αποτυπώνουν σαφές προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς ακόμα ο ίδιος να έχει επισημοποιήσει την κάθοδο του στην εκλογική αρένα της Κουμουνδούρου, για την προεδρική κούρσα. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη «δείχνουν» πως δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του.
Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν πως το ενδεχόμενο να βρει απέναντι του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον Παύλο Πολάκη είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ο Παύλος Πολάκης έχει μπει ήδη στην αφετηρία της κούρσας καθώς έχει δηλώσει ο ίδιος πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης κατεβαίνει στη μάχη της ηγεσίας με την δική του πολιτική πλατφόρμα, επιχειρώντας να προσελκύσει κόσμο από όλες τις «δεξαμενές» του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν τα σενάρια που φέρνουν τον Σωκράτη Φάμελλο να αποφασίζει το βήμα για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας το πρόσωπο εκείνο που θα στηρίξουν οι «87» στην εσωκομματική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του πρώην προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετριέται στις δημοσκοπήσεις δείχνοντας, εφόσον τελικά «κατέβει» στην κούρσα της προεδρικής εκλογής, πως μπορεί να βρεθεί εκείνος στον δεύτερο γύρο και να αναμετρηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Προβάδισμα Κασσελάκη
Προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το Open. Στην μέτρηση, μάλιστα, αποτυπώθηκε η εικόνα πως το 63,2% των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές διαφωνεί με την αποπομπή του από την ηγεσία του κόμματος, έναντι του 32,4% που δήλωσε πως συμφωνεί.
Η δημοσκόπηση ως προς την πιθανότητα ψήφου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 640 εν δυνάμει ψηφοφόρων του κόμματος κατέγραψε πως το 31,1% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη, το 27,4% προτιμά τον Σωκράτη Φάμελλο, το 27% προτιμά τον Παύλο Πολάκη, το 20,5% προτιμά τον Απόστολο Γκλέτσο, το 14,4% προτιμά τον Νίκο Φαραντούρη.
Τα ποσοστά των πιθανών υποψηφίων σε σύνολο 397 δυνητικών εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζονται ως εξής: Το 39,8% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη, το 28,6% προτιμά τον Παύλο Πολάκη, το 28,5% προτιμά τον Σωκράτη Φάμελλο, το 19,6% προτιμά τον Απόστολο Γκλέτσο, το 17% προτιμά τον Νίκο Φαραντούρη.
Ανάμεσα σε όσους θα ψηφίσουν σίγουρα ή μάλλον στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά ανέρχονται ως εξής: Στέφανος Κασσελάκης 40,5%, Παύλος Πολάκης: 31,2%, Σωκράτης Φάμελλος: 29,5%, Νίκος Φαραντούρης: 21,3%, Απόστολος Γκλέτσος: 20,6%.
Στις αρχές της εβδομάδας, προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του για την εσωκομματική κούρσα της Κουμουνδούρου κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Ειδικότερα, στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» ο Στέφανος Κασσελάκης με 31% επιλέχθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Κατόπιν, ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 9%, ο Νίκος Παππάς με 7%, ο Παύλος Πολάκης με 6%, η Όλγα Γεροβασίλη με 4%. Μόλις το 1% των προτιμήσεων συγκεντρώνουν έκαστος/-η ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Ωστόσο, «κανένας» απάντησε αυθόρμητα το 7% και δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος το 17%.
Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα η μέτρηση κατέγραψε: Αλέξης Τσίπρας 11%, Στέφανος Κασσελάκης 10%, Σωκράτης Φάμελλος 6%, Παύλος Πολάκης 6%, Νίκος Παππάς 1%, Όλγα Γεροβασίλη 1%, Νίκος Φαραντούρης 1%, Κώστας Αρβανίτης 1%, Απόστολος Γκλέτσος 1%. Άλλο υποψήφιο επέλεξε το 2%, «κανέναν» απάντησε το 29% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 31%.
Στο ερώτημα, πάντως, αν είναι σωστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το 49% του συνόλου των ψηφοφόρων την θεωρεί σωστή, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 45% να την θεωρεί σωστή και το 45% να την θεωρεί λανθασμένη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ στο ερώτημα πώς αξιολογούν οι πολίτες όσα έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σε ποσοστό 62% (στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ) αξιολογείται αρνητικά και μόνο 31% θετικά, ενώ στο σύνολο του δείγματος της δημοσκόπησης, το 51% αξιολογεί αρνητικά την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη.