Στην αποκάλυψη ότι έχει αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές.
Ειδικότερα, τόνισε πως η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει και να στηρίξει τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πρωτοφανής η κακοκαιρία και η προσπάθεια των διασωστικών συνεργείων».
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής (8/9), «έχω ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ. Έχω στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη αρωγή. Να μην είναι η ευρωπαϊκή στήριξη στα λόγια μόνο αλλά και στις πράξεις», συμπληρώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να λάβει η χώρα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση».
Πρόσθεσε δε πως «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες».