Πολιτική

«Mετ’ επιτάσεως» ζητά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Βαρβιτσιώτης

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που βάζουν τέλος σε ένα αφήγημα περί αμφισβήτησης της Συμφωνία των Πρεσπών από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μιας και που καλούν σε απαρέγκλιτη εφαρμογή της.

 

Έιδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό τις προϋποθέσεις της αιρεσιμότητας και της αρχής των ιδίων επιδόσεων. Όσον αφορά στην Αλβανία, επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική, υπό τον όρο πως η χώρα θα εκπληρώσει το σύνολο των 5 καίριων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως των περιουσιακών. 

Αναφερόμενος, λοιπόν, πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως για να υποστηρίξουμε την ενταξιακή προοπτική της βόρειου γείτονός μας, απαρέγκλιτος όρος είναι να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την υπογραφή της Συμφωνίας και αφορούν στην συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, την πλήρη εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και την τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ’επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις Συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως την Συνθήκη των Πρεσπών. Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να “πιάσει” τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση».

Σημειώνεται πως δηλώσεις για την απαρέγκλιτη στήριξη της Συμφωνία είχε κάνει και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, ενώ σε συνέντευξη του είχε φροντίσει να επισημάνει πως «το να μιλάμε για προδοσία, δεν είναι σωστό».

Με εξίσου επίσημο τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

«Όλη αυτή η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η ΝΔ άποψη, αφού θεωρεί ότι η Συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες, αλλά μη μπορώντας να κάνει το παραμικρό γιατί η Συμφωνία ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε!».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ελένη Αντωνιάδου: Η καταγγελία του καθηγητή του Paris Diderot και η απάντηση της ίδιας
ΔΕΗ: Θορυβημένοι οι επιχειρηματίες από τις αυξήσεις 20%
Chevron Right