Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής: Ενεργοποίηση του άρθρου 86 για τον Κ. Καραμανλή

Να δεσμευτεί η ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα στη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για σύσταση προανακριτικής επιτροπής διάρκειας δύο ημερών αναμένεται να απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας..

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση και τα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή, πρόκειται να καλέσει τη ΝΔ να δεσμευτεί για σύσταση προανακριτικής επιτροπής διάρκειας δύο ημερών, ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 για τη διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων.

Πρόκειται για μία κίνηση που ήρθε μετά την ομιλία Καραμανλή στη Βουλή, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κρύβεται πίσω από τα κυβερνητικά έδρανα.

Καλαματιανός: Θα παραιτηθεί ο Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη;

Να δεσμευτεί ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής για το έγκλημα των Τεμπών «για να μην υπάρχει άγος και σκιά στο μέτωπο του» κάλεσε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

«Τώρα απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και δεν κρύβεται» τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελπίζαμε πως σήμερα θα ήταν λιγότερο αλαζονικός, ταπεινός και ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο για ακόμη μια φορά» σχολίασε μάλιστα για την παρουσία Καραμανλή στην Ολομέλεια ο Διονύσης Καλαματιανός.

Άρθρο 86 του Συντάγματος: Τι προβλέπει

Αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος έκανε ο πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως είπε: «Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη» και συμπλήρωσε ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», όπως είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής.

Άρθρο 86 του Συντάγματος – Τι προβλέπει

Άρθρο 86: (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)

1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.

2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

**3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.

4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.

Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.

5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής και, κυνικός ο κ. Καραμανλής
Γιορτή σήμερα 28/3 – Τι λέει το εορτολόγιο
Chevron Right