Οριοθετημένους χώρους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεντρώσεις και πορείες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσίασε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρόβλεψη που συγκέντρωσε τα «πυρά» τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Ειδικότερα, το σημείο του Σχεδίου αναφέρει τα εξής για τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση», αναφέρεται συγκεκριμένα
Το ίδιο απόγευμα η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) έσπευσαν να ζητήσουν επείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό – «το συντομότερο δυνατόν» – προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω.
Με την κοινή επιστολή των δύο σωματείων προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, «τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων (…) όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων», καθώς, όπως εκτιμούν, «με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας».
Με δημόσια τοποθέτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΕ Μάριος Λώλος υιοθέτησε σκληρότερη γλώσσα για το ζήτημα, επισημαίνοντας πως «το 99% των επιθέσεων που έχουμε υποστεί ως φωτορεπόρτερ είναι από όργανα της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από διαδηλωτές. Αυτές οι επιθέσεις είναι όλες ατιμώρητες εκτός από μία. Εάν θέλει λοιπόν ο Χρυσοχοΐδης να μας προστατεύσει κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων καλά θα κάνει να βάλει στα όργανά του διακριτικά, ώστε το λιγότερο να ξέρουμε ποιος μας επιτίθεται».
«Κατά τα άλλα κανένας Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ δεν μπορεί να μας υποδείξει πως θα κάνουμε την δουλειά μας και από που. Αυτά είναι λυμένα χρόνια μέσα στις δημοκρατίες. Έλεγχος της εικόνας σημαίνει κατάλυση της Ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο φωτορεπόρτερ.
https://www.facebook.com/marios.lolos.1/posts/10215148261938866
Ανάλογες τοποθετήσεις επί των κυβερνητικών ανακοινώσεων αναρτήθηκαν στα social media και από δεκάδες άλλους φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους – κοινός τόπος των περισσότερων σχολίων είναι το παράδοξο του να ορίζουν οι ελεγχόμενοι από τη δημοσιογραφία, η ΕΛ.ΑΣ. εν προκειμένω, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ρεπορτάζ.
Και ενώ μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης οι συνδικαλιστές δεν είχαν λάβει απάντηση στο αίτημα τους για συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. προέβη σε διευκρινίσεις, όπως ζητήθηκε:
«Σε συνέχεια Ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
- oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,
- επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,
- ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.
Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».
Αντιπολίτευση
Η τελευταία αυτή φράση της ανακοίνωσης του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. έρχεται και ως απάντηση στις πολιτικές αντιδράσεις, καθώς τους τόνους ανέβασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «επιστροφή στο 1961» υπό τον φόβο «των αντιδράσεων για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και συνόψισε τα προβληματικά, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, σημεία του «Σχεδίου Χρυσοχοΐδη» στα εξής:
- «Αστυνομία στην υπηρεσία του τρόμου και της καταγραφής των συναθροίσεων
- Απόλυτη χειραγώγηση της κοινωνίας, με αντισυνταγματικές σύγχρονες μεθόδους
- Αστυνομικοί με κάμερες και δημοσιογράφοι έγκλειστοι στον χώρο που θα ορίζει η αστυνομία
- Και μεταρρυθμιστικό περιτύλιγμα εξαγγελιών και παρουσιάσεων».
«Την ίδια στιγμή που η βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται ανεξέλεγκτα, που οι πυροβολισμοί σε δρόμους και σε πλατείες είναι σύνηθες φαινόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολείται με το πώς δεν θα γίνονται συναθροίσεις, μετά το lockdown», καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπίρτζης, ενώ προσθέτει πως «για μια ακόμη φορά δεν ακούσαμε να γίνεται ούτε νύξη για τις προτάσεις ενάντια στην αστυνομική βία που έχει καταθέσει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η επιτροπή Αλιβιζάτου».
Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, εκτίμησε πως «το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων με (…) είναι σε σημαντικό βαθμό μια αναπαραγωγή διατάξεων του σχετικού νόμου και του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε κατ’ ακολουθίαν του» καθώς και ότι «πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο στην δημοσιότητα το δήθεν “ενδιαφέρον” της για το δημόσιο χώρο».
Η κυβέρνηση «προσπαθεί δε με το ανακοινωθέν “σχέδιο” για τις δημόσιες συναθροίσεις, να στρέψει προσωρινά τα βλέμματα μακριά από τις κύριες επιδιώξεις της για την δημιουργία ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστήμιου, που συγκεντρώνει ήδη τις ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και σημαντικών στελεχών της ΝΔ. Δυστυχώς για την κυβέρνηση ο ρόλος της έχει αποκαλυφθεί», επισημαίνει, ακόμα, η Χαρ. Τρικούπη στην ανακοίνωσή της.
«Το κυβερνητικό σχέδιο “διαχείρισης των συναθροίσεων” έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική “δια πυρός και σιδήρου”. Το ίδιο άλλωστε κάνει και με την ίδρυση “πανεπιστημιακής αστυνομίας”» σχολιάζει το ΚΚΕ, το οποίο τονίζει ότι «η καταστολή δεν θα περάσει, ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».
Όσο για την «πρόβλεψη ότι θα ελέγχεται αυστηρά το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν την δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την “ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων”», ο Περισσός υπογράμμισε πως «οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση».
Στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη επίσης γίνεται σχετική μνεία στις προβλέψεις του Σχεδίου για την «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων:
«Με ένα κακέκτυπο του γαλλικού νόμου του κ. Μακρόν για τις δημόσιες συναθροίσεις, όπου δεν διστάζουν να περιορίσουν ακόμα την ελευθερία του τύπου για την οποία τόσο αίμα έχει χυθεί, η Κυβέρνηση μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της».
Όμως, «ο κ. Μητσοτάκης όμως και ο κ. Χρυσοχοΐδης λογαριάζουν για άλλη μια φορά χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα τους περάσει ούτε αυτό το έκτρωμα», δήλωσε ο ίδιος.