Mία εξαιρετικά θλιβερή και αποπνικτική μέρα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξημέρωσε για τη χώρα, με ένα μαύρο πέπλο καπνού να έχει σκεπάσει ολόκληρο τον αττικό ουρανό.
Οι εικόνες μαζικής καταστροφής στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες, τους Θρακομακεδόνες, το Ολυμπιακό Χωριό, οι ολονύκτιες, υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών και άλλων δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, στις παρυφές της πρωτεύουσας, τα δεκάδες καμένα σπίτια και η απελπισία εκατοντάδων πολιτών που είδαν σε μερικές ώρες τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, ανοίγουν μία νέα πληγή στο πολύπαθο σώμα της χώρας.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν εξαντληθούν οι προσπάθειες για να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το είπε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την εσπευσμένη επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο χθες το απόγευμα. Άλλωστε, οι μνήμες από το Μάτι στοιχειώνουν τη συλλογική μνήμη.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το στοίχημα αυτό κερδήθηκε. Είναι όμως και το μόνο. Η έκταση της πυρκαγιάς, η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τη θέσουν υπό έλεγχο, είναι προφανές ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μόλις κατακαθίσει η στάχτη που έπνιξε το λεκανοπέδιο, θα πυροδοτήσουν σκληρές πολιτικές συγκρούσεις.
Στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχ. Χρυσοχοίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επιδίωξαν να στείλουν το μήνυμα ότι η πυρκαγιά δεν μας βρήκε απροετοίμαστους και ότι η πυρκαγιά αλλά και η ταχύτατη επέκταση της οφείλονται στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι, στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος όμως οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Στην περιοχή επικράτησαν θερμοκρασίες 45ο C, ενώ η υγρασία μετρήθηκε στο 10%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 bf. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών κηλιδώσεων, με τεράστια θερμικά φορτία. Ετσι παρα τις τεράστιες προσπάθειες και λόγω των συνθηκών και της πυκνής βλάστησης επεκτάθηκε σε πολλά μέτωπα.
Το βράδυ επιχειρούσαν στην περιοχή 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 διέθεσε ο Στρατός και 2 από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εναέριο συντονισμό, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.
Ενεργοποιήθηκε επίσης άμεσα το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός εκτός από εναέρια μέσα, διέθεσε ειδικά πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου, ενώ πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε επέμβαση σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.
Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν 6 sms από το 112, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι στην ευρύτερη περιοχή και να λάβουν οδηγίες. Σημειώθηκαν πολλές καταστροφές σπιτιών. Ομως υπήξρε μεγάλη και συντονισμένη απομάκρυνση κατοίκων από τις περιοχές στις οποίες μαινόταν η φωτιά γιατί πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Λόγω της πυρκαγιάς τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή στην τάση του ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την ΓΓΠΠ απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη αποκαταστάθηκε.
Η επόμενη μέρα, στο Λεκανοπέδιο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Με μία ασύλληπτη οικολογική καταστροφή, με περιοχές ολόκληρες χωρίς νερό και ρεύμα, με δεκάδες πολίτες – πρόσφυγες σε ξενοδοχεία που νοίκιασε η πολιτεία για να τους στεγάσει, με νέες ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό κορβανά και με την απειλή νέων καταστροφικών μετώπων στην Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα.