Πολιτική

Αναταράξεις από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

Τι συμβαίνει με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Ποια στάση κρατούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πού υπάρχει ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο θέμα.

Νέα δεδομένα, ανατροπή συσχετισμών, ρήξη παρασκηνιακών συμμαχιών, αλλά και νέες συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη της χώρας θέτει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική Σύνοδο.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με 151 ψήφους δημιουργεί αναταράξεις, καθώς αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό και ουσιαστικά το πολώνει, ενώ σχηματοποιεί και την πολιτική σύγκρουση της επόμενης περιόδου.

Μοναδική εξαίρεση η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο θέμα ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από τον υπουργό Επικρατείας και συνταγματολόγο Γιώργο Γεραπετρίτη, είναι ότι λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχει, κατά το Σύνταγμα του 1986, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών για την εκλογή του.

Αν και η κεντρική άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως θα ήταν επιθυμητή η ευρεία εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 200 ψήφους ή έστω και με 180, εντούτοις εμμένουν στο 151 που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις. Εξάλλου για να επιτευχθεί το 180 χρειάζονται και οι ψήφοι του Κινήματος Αλλαγής, κάτι που θεωρείται δύσκολο να γίνει, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που θεωρητικά προσανατολιζόταν να στηρίξει, υπάρχει το κατηγορηματικό όχι του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και άλλων βουλευτώ, όπως ο Χάρης Καστανίδης.

Διαβάστε ακόμη: Διαμαντοπούλου ή Δαμανάκη – Το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικό πόλεμο με βάση και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. «Φέραμε πρόταση που προχωράει στην απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. Αλλά, η πρόταση είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η ΝΔ άλλαξε τέσσερις φορές θέση. Και έρχεται και επαναφέρει την πρόταση ο Πρόεδρος να εκλέγεται με 151» είπε και μίλησε για αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση, αλλά και για θεσμικό ατόπημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην προηγούμενη Βουλή κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία, να γίνονται επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο ακόμα και με διαφορετικούς υποψηφίους έως να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων, δηλ. των 3/5 και μόνο σε περίπτωση αδιεξόδου θα υπήρχε η προσφυγή στο λαό.

Από την άλλη πλευρά το ΚΙΝΑΛ εμμένει ότι εάν δεν εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, να παρατείνεται η θητεία του νυν προέδρου κατά ένα έτος. Εάν και μετά δεν συγκεντρωνόταν τα 3/5 να χρειάζονται 160 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που άρχισε ήδη τις εργασίες της το αμέσως προσεχές διάστημα, έχει τα εξής μέλη:

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εκτός από τον Ευρ. Στυλιανίδη που θα είναι ο πρόεδρο της Επιτροπής, οι βουλευτές: Μανούσος Βολουδάκης, Μαριέττα Γιαννάκου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλογιάννης, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κατσαφάδος, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κώτσηρας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ζωή Μακρή, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπούγας Ιωάννης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Χρήστος Ταραντίλης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης και Βασίλης Υψηλάντης.

Από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές : Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Θόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παπαηλιού, Γιάννης Ραγκούσης, Θοδώρα Τζάκρη και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές, Γιώργος Καμίνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης. Από την Κ.Ο. του ΚΚΕ οι βουλευτές, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Δελής, από την Ελληνική Λύση, ο βουλευτής Κώστας Χήτας και από την ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλεκτρικός: Ακινητοποιημένος την Τρίτη - Συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι
Κλιματική αλλαγή: Διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη
Chevron Right