Πολιτική

FT: Ο Όσμπορν χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη τον «Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας» – Τώρα αυτό είναι για καλό;

Μεγάλο δημοσίευμα των FT για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μόνο που ο Ρίσι Σούνακ είναι πάνω από 20 μονάδες πίσω από τον Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος.

Σε ένα ξενοδοχείο στο Knightsbridge, σε μια από τις πολυτελέστερες περιοχές του Λονδίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η συνάντηση αυτή δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ και σήμερα οι Financial Times αποκαλύπτουν όσα είπαν οι δύο άντρες στο μυστικό τετ-α-τετ που είχαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Η Ελλάδα θέλει πίσω τα Γλυπτά», και ο Όσμπορν φέρεται να είδε στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού «κάποιον που μπορεί να συνεννοηθεί» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Παρά το γεγονός ότι πέρασε πολύ χρόνο με Έλληνες πολιτικούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που η Ευρώπη συζητούσε με αγωνία την οικονομική κρίση, ο Όσμπορν δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τον Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους» επισημαίνει το δημοσίευμα, μεταξύ πολλών άλλων. Και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στους συναδέλφους στη συνέχεια ότι υπήρχε «εμπιστοσύνη και σεβασμός».

Ο Όσμπορν όμως φέρεται να χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν «αποτελεσματικό τεχνοκράτη». Αλλά αυτόν τον «αποτελεσματικό τεχνοκράτη» φέρεται επίσης να τον χαρακτήρισε σε συνεργάτες του ως τον «Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας». Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2022 και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πίσω από τον Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος πάνω από 20 μονάδες. 

Πάντως, ο Όσμπορν έχει αρνηθεί να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, «φοβούμενος» -όπως γράφουν οι FT- πως οτιδήποτε λέει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του πρωθυπουργού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στροφή 180 μοιρών μετά τις αντιδράσεις για την πρόταση

Το δημοσίευμα των FT έρχεται μετά τον μεγάλο σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα. Το θέμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για «δανεισμό» τμημάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν βρήκε στη χώρα μας ανταπόκριση, με το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει λίγο αργότερα «στροφή 180 μοιρών» και να «θυμάται» τον εθνικό στόχο της επανένωσής τους με την Ελλάδα.

Με απίστευτη καθυστέρηση ήρθε το ΥΠΠΟ να σώσει τα ασυμμάζευτα και να μιλήσει για επανένωση των Γλυπτών.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της UNESCO, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη» αναφέρει το ΥΠΠΟ και συνεχίζει:

«Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δένδιας: Οι σεισμοί έδειξαν ότι οι λαοί είναι πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουν κάποιες φορές οι ηγεσίες τους
Χαρίτσης: Η κυβερνητική στρατηγική «Ταμείο Ανάκαμψης για λίγους κι εκλεκτούς» στοιχίζει πολύ ακριβά
Chevron Right