Ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες διακόπηκαν πριν από 5 χρόνια με πρωτοβουλία και ευθύνη της Άγκυρας, αρχίζει σήμερα (25/1) στην Κωνσταντινούπολη.
Η χώρα μας προσέρχεται καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας, αλλά χωρίς αυταπάτες και ιδιαιτέρως υψηλές προσδοκίες.
Απορρίπτει κατηγορηματικά ακραίες αξιώσεις εκ μέρους της γείτονος και ξεκαθαρίζει πως, αποκλειστικό αντικείμενο της ατζέντας της, είναι η χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο Ντολμά Μπαχτσέ: το εμβληματικό οθωμανικό παλάτι, το οποίο χρησιμοποιεί η τουρκική προεδρία για διεθνείς επαφές.
Οι αντιπροσωπείες Αθήνας και Άγκυρας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις από εκεί που είχαν καταλήξει στον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην ελληνική πρωτεύουσα την 1η Μαρτίου του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 61ος γύρος γίνεται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της, Ζοσέπ Μπορέλ, θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διερευνητικών, ο κ. Μπορέλ προειδοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, πως τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν και πως οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Στόχος είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στην περίπτωση που διαφανεί πως δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.