Λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι πληροφορίες φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βλέπει παράθυρο ευκαιριών για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ολοκληρώνει την πενθήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται να επικεντρωθεί στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδυαστικά με τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μιλήσει για παράθυρο ευκαιρίας στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, πρόκειται να αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, παραπέμποντας και στη Διακήρυξη των Αθηνών.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αφιερώσει σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στο Κυπριακό, τονίζοντας την παράνομη εισβολή και κατοχή εδάφους που αντιστοιχεί στο 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, πρόκειται να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας σε λύση επί τη βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, πρόκειται να σημειώσει ότι και οι ίδιες οι υποψήφιες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη. Η αναφορά αυτή προφανώς και θα έχει αποδέκτη την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Reuters: Mητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν την εκκίνηση συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, Ελλάδα και Τουρκία να εξετάσουν την έναρξη συνομιλίων με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπως σημειώνει το Reuters.
«Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας», γράφει το διεθνές Μέσο, σχολιάζοντας την εξέλιξη.
Σημειώνεται πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την τουρκική Προεδρία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σημειώνεται πως οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Οι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διχασμένη Κύπρο», αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters και καταλήγει: «Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις χωρίζουν».
Erdogan-Mitsotakis commitment to delimit Turkish-Greek maritime zones is quite a significant step considering NATO unity. Even if unlikely to produce quick results, given the complicated nature of Aegean seascape (you could swim from some Greek islands to Turkey and vice versa,…
— Soner Cagaptay (@SonerCagaptay) September 25, 2024
Ο Σονέρ Τσαγκαπτάι (Soner Cagaptay), ανώτερος συνεργάτης του Washington Institute, επισήμανε πως «η δέσμευση Ερντογάν – Μητσοτάκη για οριοθέτηση τουρκοελληνικών θαλάσσιων ζωνών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενότητα του ΝΑΤΟ».
«Ακόμα κι αν είναι απίθανο οι συζητήσεις να παράγουν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (μπορείτε να κολυμπήσετε από ορισμένα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και αντίστροφα, κ.λπ.), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να σταματήσουν οι παραβιάσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο X.
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.