Με έναν ναζιστικό χαιρετισμό στη μέση του ημικύκλιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποχώρησε από την αίθουσα ο Βούλγαρος ακροδεξιός ευρωβουλευτής Angel Dzhambazki.
Αυτό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Όπως ισχυρίζεται η χειρονομία απευθύνθηκε σε ένα από τα μέλη του, τον Σάντρο Γκόζι, αφού «υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου».
Ο φασιστικός χαιρετισμός από ένα Βούλγαρο ακροδεξιό μέσα στο ΕΚ, αποτελεί ωμή πρόκληση! Καταδικάζεται απ όλες τις πολιτικές ομάδες από το @EPPGroup ως την @Left_EU. Ποτέ ξανά φασισμός και ναζισμός! Ναι στην δημοκρατία και το κράτος δικαίου! https://t.co/df37btnRfs
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) February 17, 2022
Parce qu'il a défendu l'état de droit en 🇪🇺, @sandrogozi s'est fait insulter par l'eurodéputé @djambazki, qui a quitté l'hémicycle en faisant un scandaleux salut nazi.
Tu as tout notre soutien Sandro.
Nous demandons à Mme Metsola, @EP_President, d'agir. pic.twitter.com/rIXrbB5wO1
— L’Europe Ensemble (@Ensemble_UE) February 16, 2022
Πάντως ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν ήταν παρά ένας αθώος χαιρετισμός που λανθασμένα μεταφράστηκε ως ναζιστικός χαιρετισμός.
«Όταν μπερδεύετε έναν απλό χαιρετισμό με έναν ναζιστικό χαιρετισμό, έχετε ένα πραγματικό πρόβλημα του νόμου του Γκόντγουιν. Το ότι κάποιος διαφωνεί μαζί σου δεν σημαίνει ότι είναι Ναζί. Ζητώ συγγνώμη αν ο αθώος χαιρετισμός μου (που εννοούσα ως απολογία) προσέβαλε κάποιον, αλλά αυτή είναι μια σοβαρή περίπτωση Reductio ad absurdum (Εις άτοπον απαγωγή)», έγραψε.
When you mistake a simple wave with a Nazi salute you have a real Godwin's law problem. The fact that one disagrees with you does not mean he is a Nazi. I apologise if my innocent wave (meant as an excuse) has insulted anyone but this is some serious case of Reductio ad absurdum.
— Джамбазки (@djambazki) February 16, 2022
Τι προηγήθηκε
Ο Dzhambazki, γνωστός για τις ακραίες του απόψεις, έχασε την ψυχραιμία του κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Μηχανισμό Δικαίου, το μέσο που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για να μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που δεν σέβονται τους κοινοτικούς κανόνες και αξίες, όπως προβλέπονται στις Συνθήκες, με την περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε για το θέμα, δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιεί όποτε θέλει, θεωρώντας ότι οι διατάξεις της είναι απολύτως νόμιμες, τη γνωστή ρήτρα αιρεσιμότητας.
Και γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συζήτησε, καλώντας την Επιτροπή να μην καθυστερήσει άλλο την εκκίνηση, με δύο χώρες στο στόχο: την Ουγγαρία και την Πολωνία.