«Ίσως ήταν λάθος που είπα συγγνώμη για όλο το κόμμα. Ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα όσα είπε χθες, στην ΕΡΤ, για το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο που ξεσήκωσε νέο γύρο εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζοντας το εν λόγω βίντεο, με τον Παύλο Πολάκη στη συνέχεια να δηλώνει πως δεν τον εκφράζει η συγγνώμη του.
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είπε, λοιπόν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι ίσως ήταν λάθος, λέγοντας παράλληλα πως θεωρεί τον συνυποψήφιό του σύντροφο και πως ορισμένα απ’ όσα λέει του αρέσουν.
«Όσο είναι μέλος του κόμματος, προφανώς τον θεωρώ σύντροφο. Δεν τον ξέρω να είμαι ειλικρινής. Λέει και πράγματα που μου αρέσουν. Τα δικαιωματικά που λέει θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και λέει και πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Ούτε αυτά που λέει για τον στρατό, για τα δικαιώματα στον γάμο. Υπάρχουν πράγματα που συμφωνώ, άλλα που διαφωνώ και άλλα που δεν ξέρω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απεύθυνε κάλεσμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. «Κάνω κάλεσμα να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει γιατί έχει σημασία η αντιπολίτευση να είναι ισχυρή, να κάνει αντιπολίτευση, να σχεδιάζει», δήλωσε.
Καταστροφές στη Θεσσαλία
Στη συνέχεια, για την επόμενη ημέρα των καταστροφών της Θεσσαλίας, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως πρέπει «να υπάρχει ένα αναπτυξιακό κράτος, που επενδύει που σχεδιάζει. Τώρα στη Θεσσαλία δεν είναι μόνο να γίνει αποκατάσταση. Πρέπει να μπουν μεγάλα ερωτήματα. Τα έργα που υπήρχαν είναι τα σωστά ή πρέπει να πάμε σε άλλα; Ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει με το βαμβάκι ή το καλαμπόκι έχουμε στρατηγική να αλλάξει η παραγωγής;».
«Αν γίνω πρωθυπουργός δεν θα έχω το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη»
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος δεν συμφωνεί με το δόγμα «ένας αποφασίζει. Ούτε για το κόμμα μου, ούτε για την κυβέρνηση. Εάν γίνω πρωθυπουργός εγώ, αφού γίνω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχω το μοντέλο που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα έχω τη ΕΡΤ, την ΕΥΠ, δεν θα βάζω άλλους υπουργούς να ελέγχουν τους υπουργούς. Θα δουλεύει το υπουργικό συμβούλιο και θα σχεδιάζει. Η πολιτική είναι επιλογές. Όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, στο τέλος δεν έχει καμία».
«Χρειάζεται να γίνει διάλογος για τις απευθείας αναθέσεις γιατί για παράδειγμα στην πανδημία κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται άμεσα. Χρειάζεται όμως μια διακομματική επιτροπή ή να φέρουμε και ειδικούς απ’ έξω για να συζητήσουμε τη μορφή» επισήμανε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ταυτότητα»
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτώμενος για το ποιες είναι οι διαφορές του με τους άλλος υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος ανέφερε: «Νομίζω πως είμαστε ένα ενιαίο κόμμα, δεν είμαστε αντίπαλοι για αυτό εγώ ήμουν εναντίον του debate με τους όρους που γίνεται γιατί είναι για αντιπαράθεση, δεν είναι για συζήτηση. Προφανώς υπάρχουν διαφορές γιατί αλλιώς θα υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος αλλά δεν θα το έβαζα πως είναι το κυρίαρχο. Προφανώς έχω εγώ κάποια πράγματα που θεωρώ πως πρέπει να έχουμε πιο καθαρή ταυτότητα για τις αξίες και τις αναλύσεις της Αριστεράς. Νομίζω πως μετά την πανδημία, την χρηματοπιστωτική κρίση, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση φαίνεται πως αξίες όπως της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας έχουν ανεβεί, αρκεί να τις μετατρέπουμε σε πολιτικές που απαντάνε στο επίκεντρο των προβλημάτων. Χρειάζεται αυτή η ταυτότητα».
«Η κριτική είναι 1%, 1,5%»
«Αν δεν ήμουν πολιτικός και δεν ήμουν καθηγητής θα έλεγα σε κάποιους να κάνουν ένα διδακτορικό για την καμπάνια. Και θα τους ρωτήσω. Πόσο ποσοστό της καμπάνιας των 5 υποψηφίων είχε προγραμματική χροιά; Πόσο είχε κριτική για τους άλλους; Πόσο ποσοστό είχε άμεση ή έμμεση κριτική για τους άλλους; Όταν διαβάζω στις εφημερίδες σήμερα «εμφύλιο, νευρική κρίση, τα μαχαίρια βγήκαν», τα στοιχεία αυτών των διδακτορικών δεν θα επιβεβαιώνανε τις επικεφαλίδες. Αν δείτε τις δηλώσεις και τα άρθρα που έχουν γράψει οι πέντε υποψήφιοι θα δείτε πως η κριτική μπορεί να είναι 1%, 1,5%».
Ακόμη, είπε πως υπάρχει ευθύνη και από τα ΜΜΕ, που δεν προβάλλουν και άλλα ζητήματα, όπως τις προτάσεις και τις θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά ζητήματα.