Πολιτική

Άνοιγμα Μητσοτάκη στην Υποσαχάρια Αφρική με τη «διπλωματία των εμβολίων»

Θα προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης θα βρεθεί ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Της Συνόδου της Ε.Ε. με τις αφρικανικές χώρες θα προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ κύριοι στόχοι της Συνόδου είναι μία ανανεωμένη εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΑΕ και η θεμελίωση βασικών αρχών αυτής της μελλοντικής σχέσης, μεταξύ των οποίων ο αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στην αφρικανική κυριαρχία, αλληλεγγύη, βιωσιμότητα, ασφάλεια, διαφάνεια και πολυμέρεια. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι η εταιρική σχέση συνοδεύεται από σημαντικό πακέτο επενδύσεων ύψους 150 δις ευρώ, καθώς και ότι η ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο εταίρο της Αφρικής.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει κομβικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω της Αιγύπτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνεται από ελληνικές πηγές η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.

Το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης, την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Εκεί θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπχερτ και συντονιστή τον Ιβάν Κράτσεφ, ενώ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης

Όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, κατά την άτυπη ενημέρωση, αναφορά έγινε στην παγκόσμια στρατηγική επενδύσεων Global Gateway, για την οποία το πακέτο επενδύσεων για την Αφρική θα είναι το πρώτο βήμα, με ενεργοποίηση συνολικά 150 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων. Τρεις θα είναι οι κύριοι τομείς επενδύσεων: υποδομές, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη.

Επισημάνθηκε ότι η Αφρική είναι ένας «παγκόσμιος παίκτης» με πολλούς υποψήφιους εταίρους και η Σύνοδος θα συμπεριλάβει ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις που θα αναδείξουν την «ολιστική» πρόταση της ΕΕ, αλλά και μία συζήτηση για τα μοντέλα αποστολών που μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες κρίσεις που υπάρχουν.

Σειρά ερωτήσεων τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το θέμα του επενδυτικού πακέτου, την προέλευση των κεφαλαίων, αν πρόκειται για νέα κεφάλαια, ποιο μέρος αφορά ενδεχόμενες εθνικές συμμετοχές κλπ. Στις απαντήσεις που δόθηκαν τονίσθηκε αφενός ότι το πακέτο ακόμη διαμορφώνεται, ότι το μισό πακέτο Global Gateway θα αφορά την Αφρική, ενώ τονίσθηκε ότι πρόκειται για συνολική προσπάθεια της Team Europe και αφορά και εθνικές συμμετοχές, που είναι υπό διαμόρφωση, αλλά μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 20 δισ.

Ερωτήσεις υπήρξαν και για τη συνάντηση που διοργανώνει στο Παρίσι σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος με αντικείμενο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, με δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για προαναγγελία αποχώρησης της Γαλλίας από την περιοχή. Σε αυτά επισημάνθηκε η σταθερή στήριξη στους λαούς του Σάχελ, αλλά και στη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ σημείωσε ότι τα θέματα θα συζητηθούν σε επιμέρους τράπεζες συζητήσεων της Συνόδου. Πάντως, αναφέρθηκε σε ανησυχία για την παρουσία της ομάδας Wagner και σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης εκ μέρους της Ρωσίας

Σε ερώτηση αναφορικά με την απελευθέρωση των ευρεσιτεχνιών για τα εμβόλια, σημειώνεται ότι η ΕΕ συμμετέχει μεν στις σχετικές συζητήσεις, αλλά εργάζεται παράλληλα σε ένα πιο ολιστικό μοντέλο που επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση σε τεχνολογία και παραγωγή, όπως δείχνουν και πρόσφατες επενδύσεις.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπογράψουν την τελική διακήρυξη όλοι οι ηγέτες, σημειώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη συνεπώς δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετρό: Αλλαγές στα δρομολόγια από το Σάββατο
Βρετανός δύτης το θύμα καρχαρία στην Αυστραλία – Πέθανε λίγες εβδομάδες πριν το γάμο του
Chevron Right