Πολιτική

Η πύρινη λαίλαπα και η στάχτη που αφήνει πίσω της η φωτιά ανατρέπει τα πάντα

Η πύρινη λαίλαπα και η στάχτη που αφήνει πίσω της η φωτιά ανατρέπει τα πάντα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και η προτεραιότητα της Πολιτικής Προστασίας. 

Στον δυσκολότερο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, εξελίσσεται ο Αύγουστος για την κυβέρνηση. Από το απόκοσμο τοπίο που άφησε πίσω της η φωτιά στην Αττική και με την Εύβοια να παραμένει για ένα ακόμα 24ωρο στις φλόγες, «ξεπηδάει» ένα νέο πολιτικό τοπίο, εξαιρετικά απαιτητικό και «δύσβατο» στη διαχείρισή του.

Οι πληγές είναι μεγάλες και ο φόβος ότι το κακό δεν έχει τελειώσει παραμένει μεγάλος. Η ένταση και η έκταση των πυρκαγιών, μέσα στις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες που ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ευρώπη – και τη χώρα μας – κατέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι τα υφιστάμενα μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν και η ευρωπαϊκή βοήθεια είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά τον όλεθρο, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής θύματα. Και το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η αυταπόδεικτη αυτή παραδοχή, δεν μπορεί να διαλύσει το βαρύ νέφος που έχει σκεπάσει τη χώρα – και την κυβέρνηση.

Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η βοήθεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθυστέρησε, λόγω και των πυρκαγιών σε άλλες χώρες του νότου, αλλά και ότι ο ίδιος ο μηχανισμός είναι ανεπαρκής.

Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβει την αγωνία του για τις επόμενες εβδομάδες. Στο Μαξίμου και σε συναρμόδια υπουργεία πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες τίθενται επί τάπητος οι ευρύτερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση θεομηνιών, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς είναι πλέον προφανές ότι τα παραδοσιακά «όπλα» δεν αρκούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πρόγραμμα που έχει ήδη εκπονηθεί και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφορά στην ενίσχυση της δομής και του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,71 δισ. Ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την αγορά σύγχρονων μέσων διαχείρισης των πυρκαγιών, όπως αγορά σμηνών drones για εναέριο συντονισμό, παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, ευφυή συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης κα.

Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημαντικότερες εκ των οποίων, την πρόταση για αναθεώρηση – επικαιροποίηση των βασικών πυλώνων, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος είναι να κατευθυνθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι στην κάλυψη των αναγκών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς οι εθνικοί πόροι δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος των αναγκών που προκύπτουν για τη χώρα.

Επιπλέον σχεδιάζεται να επιδιωχθούν συμμαχίες με άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου ως κράτη που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές, να στηριχθούν κατά προτεραιότητα με κονδύλια από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια - Η φωτιά τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς Ιστιαία
Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο iEidiseis: Οι φωτιές αλλάζουν τα πάντα στις προβλέψεις μας
Chevron Right