Από τον συνεδριακό χώρο του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής επί της Λεωφ. Συγγρού, ο πρώην Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης σε προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες το οποίο θα είναι πιο ξεκάθαρο και σαφές το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα μιλήσει στο κλείσιμο του φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πραγματικά κόμμα των μελών, ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό και βαθιά αριστερό. «Γιατί όσο πιο μαζικό, όσο πιο ανοιχτό στο λαό, τόσο πιο αριστερό θα είναι το κόμμα μας. Γιατί η αριστερά δε βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων. Άλλα στους πολλούς, απλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους» είπε και μίλησε για τους μη προνομιούχους, παραπέμποντας ευθέως, αν και δεν το είπε, στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου που είχε εισαγάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο αυτό τον όρο το 1974 με την ίδρυση του Κινήματος.
Ταυτόχρονα όμως οριοθέτησε και για το εσωκομματικό ακροατήριο το πολιτικό πλαίσιο που πρέπει να κινηθούν εν μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης και μετασχηματισμού.
Γι’ αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του, ότι με πλήρη επίγνωση αλλά και κατανόηση των εύλογων ερωτημάτων και προβληματισμών πολλών, εισηγείται το γενναίο και μεγάλο άνοιγμα του κόμματος. «Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε. Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε» είπε και κάλεσε τα μέλη του κόμματος: «Και ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά ώστε το επικείμενο συνέδριο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας στην απόφαση της Π.Γ. να αναβαθμίσει τη πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.
Και το στοίχημα τώρα για τον πρώην Πρωθυπουργό και τους συντρόφους του είναι να καταφέρει να φέρει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όσοι τον στήριξαν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και όσοι σύμμαχοι –εδώ εννοούσε και κεντρογενείς και κεντροδεξιούς- με διαφορετικές ρίζες και αναφορές, βρέθηκαν μαζί.
«Η απόφασή μας να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, δεν είναι μια απόφαση που αφορά στενά όσους βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα» υπογράμμισε με νόημα και διευκρίνισε ότι αυτή η κίνηση σχετίζεται πρωτίστως με την ίδια την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα αυτούς και αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί, δηλ. όπως είπε, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των λεγόμενων ορθά και μη προνομιούχων Ελλήνων.
Ο ίδιος έθεσε ψηλά τον πήχη, αν και δεν έβαλε στόχο για τις εγγραφές νέων μελών, και αναφερόμενος στη σκληρότητα των νεοφιλελευθέρων πολιτικών επιλογών της νέας κυβέρνησης, είπε ότι αυτή υπογραμμίζει την ευθύνη που μας διακατέχει ώστε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του κόμματος μα πετύχει.
«Τη ευθύνη να ανασυνταχθούμε γρήγορα, να κάνουμε τα αποφασιστικά βήματα μαζί με την κοινωνία όχι μόνο για να αποτρέψουμε την καταστροφή που φέρνει η ΝΔ, αλλά για να δημιουργήσουμε ξανά τους όρους για μια διαφορετική πορεία» τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μια κυβέρνηση ξανά προοδευτική.
Για μια κυβέρνηση του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των ανθρώπων του πολιτισμού και της δημιουργίας, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει ξανά προοδευτικό πρόσημο στην χώρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο συνέδριο τομής όπως το χαρακτήρισε, το οποίο θα είναι συνέχεια μιας συναρπαστικής πορείας ενός κόμματος που έχει συνηθίσει να είναι σε διαρκή κίνηση και διαρκή αλλαγή.
Κατά τον Αλ. Τσίπρα, η ενεργή εμπλοκή τόσο των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων-ισσών που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί την πρώτη και βασική προϋπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματος,
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να αποφασίσει, όπως και θα γίνει, να ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου.
«Μια μεγάλη καμπάνια που στη βάση μιας κοινής διακήρυξης – Προσκλητήριου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού στη πορεία προς το 3ο Συνέδριό του» είπε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα με, παρουσία στελεχών αλλά όπου είναι εφικτό και με δική του παρουσία, ε ενώ εστίασε και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας. «Να βάλουμε στόχο μέχρι το Συνέδριο πολλές χιλιάδες νέα μέλη να έχουν ενταχθεί» τόνισε.
Σε αυτή τη κατεύθυνση πρότεινε επίσης τη συγκρότηση άμεσα μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών συντρόφων-ισσών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.
«Αυτή η ΚΟΕΑ θα έχει την ευθύνη για όλη τη πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής: Για τη έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς. Και στα πλαίσια αυτά προτείνω να συμφωνήσουμε αντίστοιχα ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο, καθώς και μια Επιτροπή Προγράμματος. Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική» ανέφερε και πρότεινε ως συντονιστή τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη.
Επίσης, πρότεινε ως ιδέα να οργανωθεί και ένα Διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης φοράς Αριστερά, δηλ. να αξιολογηθούν τα σωστά και τα λάθη, οι επιτυχίες αλλά και οι παραλείψεις, ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν.
Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στην πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο άσκησε σκληρή κριτική, πρωτίστως για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας εκ των βασικών στόχων του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε με διάθεση ειρωνείας, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης».
«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί με δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20” να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», τόνισε και συνέχισε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επισήμανση ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Και το χειρότερο τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών» είπε.
Μάλιστα, τόνισε ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών» και συμπλήρωσε: «Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν όμως και για την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, για την οποία είπε ότι κυβερνητικός στόχος είναι το ξεπούλημά της, για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Τσίπρας: Καλός ο Μητσοτάκης Νέας Υόρκης, τώρα έρχεται ο Μητσοτάκης εσωτερικού