Πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse που έγινε για τον ΣΚΑΪ δείχνει πως η ΝΔ διατήρησε τη διαφορά των 16 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, το 39% των ερωτηθέντων είπε πως επιλέγει να ψηφίσει ΝΔ, με το κόμμα να χάνει μία μονάδα εν σχέσει με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε στις 12-16 Δεκεμβρίου.
Το 23% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ έναντι 24% έναν μήνα πριν. Το Κίνημα Αλλαγής φθάνει το 7,5% κερδίζοντας μισή μονάδα, όπως και το ΚΚΕ που ανέβηκε στο 6,5%. Στα ίδια ποσοστά παρέμειναν η Ελληνική Λύση, 4,5%, και το ΜέΡΑ25 με 3%.
Ένα ποσοστό 7,5% υποστηρίζει μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (Έλληνες για την Πατρίδα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρυσή Αυγή, Δημιουργία Ξανά, Ένωση Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά.) και το 9% δηλώνει αναποφάσιστο.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου και επικεντρώθηκε στα θέματα της πανδημίας.
Στο ερώτημα «πόσο σας απασχολούν οι καινούργιες μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού» το 58% δηλώνει πως ανησυχεί πολύ (29%) και αρκετά (29%). Μέτρια υποστηρίζει πως προβληματίζεται το 20%, ενώ το 20% των πολιτών ανησυχεί λίγο (9%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%).
Σχετικά με τις κινήσεις που μπορεί να κάνει εφεξής η κυβέρνηση με γνώμονα τα τωρινά δεδομένα, το 20% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» μπορούμε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση και άλλων περιορισμών και στο άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. «Μάλλον ναι» απαντάει το 35%, ενώ προβληματισμένο εμφανίζεται το 39% των ερωτηθέντων.
«Μάλλον όχι» απαντάει το 30% και «σίγουρα όχι» το 9%. Η διαδικασία των εμβολιασμών που εξελίσσεται φαίνεται πως μείωσε και το κίνημα των αρνητών, αφού πλέον το 74% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (49%) ή «μάλλον ναι» (25%) θα κάνει το εμβόλιο, έναντι 67% ένα μήνα πριν. «Μάλλον όχι» δηλώνει το 11% (έναντι 15%) και «σίγουρα όχι» το 10% (έναντι 14%).
Iδια είναι εικόνα και για το χρονικό σημείο που οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο δωρεάν. Το 63% απαντάει πως θα το κάνει είτε το συντομότερο δυνατό (47%) είτε μετά 2-3 μήνες (16%). Το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν στο 57%. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα εμβολιαστεί το 22% των ερωτηθέντων και το 11% ποτέ.
Για τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Τουρκία, μόνο το 17% εμφανίζεται αισιόδοξο πως σίγουρα ή μάλλον θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76%, πιστεύει πως «μάλλον όχι» (46%) ή «σίγουρα όχι» (30%) δεν θα μπορέσει να προσδώσει κάτι στις σχέσεις των δύο χωρών.
Για την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν, το 59% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (14%) και «μάλλον ναι» (45%) θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά. «Μάλλον όχι» απαντάει το 23% και 10% «σίγουρα όχι».