Με ακροβασίες σε τεντωμένο σκοινί μοιάζουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη γίνει η Αθήνα… Θεσσαλονίκη, αλλά ταυτόχρονα να μην οδηγηθούν στη «διασωλήνωση» δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους.
Έτσι, αποδέχθηκε μεν χθες την πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να αναβαθμιστεί το επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου στην Αττική στο «κόκκινο», αλλά επέλεξε τη διατήρηση ενός lockdown, πιο ελεγχόμενου από αυτό που ίσχυε μέχρι χθες, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο αυστηρό όσο ισχύει στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας.
Ο χειρισμός αυτός επελέγη για δύο λόγους:
Πρώτον, για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στη «ζωή», κάτι που θα έχει ως συνέπεια να διατηρηθεί και η πλειονότητα των θέσεων εργασίας. Ο κλάδος του λιανεμπορίου, άλλωστε έχει πληγεί σκληρά και κάθε νέο κλείσιμο, μεγαλώνει τον κίνδυνο για νέα «λουκέτα» στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι απώλειες στον τζίρο του λιανεμπορίου πλησίασαν τα 14-15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι κάθε εβδομάδα που η αγορά κινείται στο ρελαντί χάνουν τα κρατικά ταμεία 100-150 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση που σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων, βαθαίνει διαρκώς τη «μαύρη τρύπα».
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρούσε κρίσιμο για πολλούς λόγους να επιστρέψουν στα θρανία, έστω οι μαθητές του Γυμνασίου, σε πρώτη φάση.
Βεβαίως, στην κυβέρνηση έχουν απόλυτη επίγνωση ότι ακόμα και με το ελεγχόμενο lockdown, το click away και το click in shop, η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών σε τίποτα δεν θα θυμίζει την πρώτη καραντίνα, όταν δεν κυκλοφορούσε «κουνούπι» πουθενά.
Στοιχείο, το οποίο σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Ευελπιστεί, ωστόσο, ότι και η αύξηση θα είναι «ελεγχόμενη» και σταδιακή και σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένη να αυξάνει και να μειώνει την αυστηρότητα των μέτρων, ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες κάθε 15νθημέρου.