Στη γεωπολιτική λέγεται πως το παιχνίδι με ανοιχτά χαρτιά ούτε αποδίδει, ούτε έχει γούστο. Οι παίκτες θα πρέπει να «μιμούνται» το Θεό που μας κρατάει σε εγρήγορση και αβεβαιότητα. Στο Global View, στο podcast του ieidiseis με τον Παναγιώτη Κωνσταντίνου για τα διεθνή θέματα και την οικονομία, ανοίγουμε ένα – ένα τα χαρτιά για να μάθουμε το παιχνίδι…
Στο σημερινό επεισόδιο εστιάζουμε στην «παρτίδα» της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ένα αλισβερίσι μιας δύσκολης σχέσης με κρίσιμα ανταλλάγματα: Την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των F-16. Τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε το βέτο και υπέγραψε την έγκριση της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πετώντας το «μπαλάκι» στον Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών, μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων, η οποία ωστόσο θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Ανώτατοι Αμερικανοί νομοθέτες φαίνεται να έχουν εκφράσει κάποιες ενστάσεις, ζητώντας διασφαλίσεις πως η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, πλήττοντας τα αμερικανικά συμφέροντας.
Παρότι η εκτίμηση είναι πως αργά ή γρήγορα τα F-16 θα προσγειωθούν στην Άγκυρα, η κίνηση του Ερντογάν ενέχει ένα ποσοστό ρίσκου. Μήπως όμως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη κερδίσει από το «αλισβερίσι» με τις ΗΠΑ; Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, διεθνολόγος – οθωμανολόγος, διδάκτωρ του Πάντειο Πανεπιστημίου, εξηγεί…