Λειψυδρία, ξηρασία, ανομβρία… Τρεις διαφορετικές – αλλά αλληλοτροφοδοτούμενες – πτυχές, ενός ευρύτερου κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού ζητήματος. Όταν τα τρία αυτά φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα, το πρόβλημα γιγαντώνεται, επηρεάζοντας ανθρώπους, οικοσυστήματα και οικονομίες.
Η παρατεταμένη ανομβρία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών, η απουσία αναγκαίων υποδομών, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, και η κακή διαχείριση υδάτων πόρων συνέθεσαν το μίγμα. Η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης εξαιτίας του τουρισμού υπήρξε ο καταλύτης για την «αφυδάτωση» πολλών περιοχών την περίοδο του καλοκαιριού.
Και το χειρότερο είναι πως τα στοιχεία για τη χώρα μας προμηνύουν και δυσκολότερα καλοκαίρια εάν δεν υπάρξει ο απαιτούμενος στρατηγικός σχεδιασμός.
Ο Ανδρέας Καλλιώρας, καθηγητής διαχείρισης Υδροφορέων στη Σχολή Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών στο Ε.Μ.Π, αναλύει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, αλλά και επισημαίνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πίσω από το ζήτημα της λειψυδρίας: Την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast του iEidiseis Global View