Ανησυχία προκαλεί η λεγόμενη «θαλάσσια βλέννα» που έχει εξαπλωθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά, απειλώντας το οικοσύστημα, καθώς τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Στην Ελλάδα το ζήτημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα καθώς εκφράστηκε ο φόβος η βλέννα αυτή να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο. Ωστόσο, καθησυχαστικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πώς τα φαινόμενα αυτά περιορίζονται τοπικά και στο ενδεχόμενο ένα μέρος της βλέννας να καταφέρει περάσει στο Αιγαίο σύντομα θα αποσυντεθεί.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Εξηγώντας το φαινόμενο τόνισε ότι μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά και στο γλυκό νερό, ζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί στο γυμνό μάτι, γνωστοί ως πλαγκτόν. Όταν οι μικροοργανισμοί αυτοί σε κατάλληλες συνθήκες αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τότε το νερό αποκτά χρώμα λόγω της μεγάλης πυκνότητας των οργανισμών, συνήθως πράσινο όπως σε λιμάνια, λίμνες, κλειστούς κόλπους ή σε νερό από μια λιμνούλα που θα βάλουμε σε ένα δοχείο στο μπαλκόνι μας και θα το αφήσουμε τέτοια εποχή για ένα διάστημα στον ήλιο. Οι συνθήκες που χρειάζονται για την ανάπτυξη εξάρσεων ευτροφισμού είναι σχετικά η υψηλή θερμοκρασία, γι αυτό παρατηρείται κυρίως την άνοιξη και θρεπτικά στοιχεία στο νερό, γι αυτό παρατηρείται συνήθως σε παράκτιες περιοχές που δέχονται ανεπεξέργαστα λύματα ή αποπλύσεις λιπασμάτων από καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Μία έξαρση ευτροφισμού μπορεί να είναι ήπια, όπως συνήθως συμβαίνει στο Αιγαίο, χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Όταν είναι έντονη (ακραία) πρόσθεσε ο κ. Τσιρτσής, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Θάλασσα του Μαρμαρά, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις σε δραστηριότητες όπως η αναψυχή και η ναυσιπλοϊα, μπορεί να έχει και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Συγκεκριμένα η οργανική ύλη που συσσωρεύεται, αποτελούμενη από ζωντανούς και νεκρούς μικροοργανισμούς και από τις απεκκρίσεις τους (η αποκαλούμενη βλέννα ή γλίτσα), χρειάζεται οξυγόνο για να αποσυντεθεί από άλλους μικροοργανισμούς που επιτελούν αυτή την εργασία στο οικοσύστημα. Όταν η ποσότητα είναι μεγάλη χρειάζεται πολύ οξυγόνο, οπότε το σύστημα έχει τελικά έλλειψη οξυγόνου που μπορεί να οδηγήσει ψάρια και όστρακα, σε θάνατο.
Η ύπαρξη του φαινομένου στην Ελλάδα
Το παραπάνω φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στις ελληνικές θάλασσες σε μικρότερη φυσικά έκταση και ένταση όπως στον Θερμαϊκό κόλπο όπου αναπτύσσονται κατά καιρούς οι λεγόμενες κόκκινες παλίρροιες λόγω του κόκκινου χρώματος των μικροοργανισμών στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο. «Κάθε άνοιξη και για ένα μήνα περίπου στο Βόρειο Αιγαίο παρατηρείται μια βλέννα ή γλίτσα η οποία κολλάει στα δίχτυα των ψαράδων και τους δημιουργεί προβλήματα. Σε λιμάνια, λίμνες ή κλειστούς κόλπους παρατηρείται περιστασιακά το φαινόμενο σε ήπια ή πιο έντονη μορφή και το νερό γίνεται πράσινο ή καφεκόκκινο. Στη Λέσβο προ πενταετίας περίπου παρατηρήθηκαν σε δύο διαδοχικές χρονιές σε ακτές του νησιού εξάρσεις ευτροφισμού που οφείλονταν σε δύο διαφορετικά είδη φυτοπλαγκτού, ένα εκ των οποίων συνήθως αναπτύσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα» πρόσθεσε.
Δείτε όσα είπε μιλώντας στο Open: