Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή και ως «φεγγάρι του κυνηγού», είναι έτοιμη να φωτίσει τον ουρανό και να εντυπωσιάσει.
Φέτος, κορυφώνεται την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, και αναμένεται να μαγέψει όσους την απολαύσουν.
Η «πανσέληνος του κυνηγού» ονομάστηκε έτσι γιατί παραδοσιακά σηματοδοτούσε την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, μια σημαντική δραστηριότητα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Καθώς τα ζώα ετοιμάζονται για το χειμώνα, οι κυνηγοί είχαν την ευκαιρία να τα εντοπίσουν πιο εύκολα κάτω από το έντονο φως της σελήνης, ιδιαίτερα μετά τον καθαρισμό των χωραφιών από τους αγρότες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Πανσελήνου της Συγκομιδής.
Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία αυτή χρονολογείται από το 1710. Ειδικά τον Οκτώβριο, η σελήνη ανατέλλει 30 λεπτά αργότερα κάθε νύχτα, επιτρέποντας στους κυνηγούς να αξιοποιούν περισσότερο το φως της για τις δραστηριότητές τους.
Το φαινόμενο αυτό διευκολύνει τις κυνηγετικές δραστηριότητες της εποχής, καθώς οι ώρες στο δάσος και τη φύση αυξάνονται λόγω του επερχόμενου χειμώνα.
Εκτός από το «φεγγάρι του κυνηγού», η Πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει και άλλες ονομασίες, που σχετίζονται με τις εποχιακές δραστηριότητες.
Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν το Drying Rice Moon, που αναφέρεται στην προετοιμασία του ρυζιού μετά τη συγκομιδή, το Falling Leaves Moon που περιγράφει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, το Freezing Moon και το Ice Moon που αναφέρονται στην πτώση της θερμοκρασίας, καθώς και το Migrating Moon, που υποδηλώνει την περίοδο κατά την οποία τα πουλιά αρχίζουν το ταξίδι τους προς θερμότερα κλίματα.
Τι είναι η Πανσέληνος
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς τη Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη, όπως γράφει η wikipedia, διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος.
Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό.
Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αθέατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.
Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.