Περιβάλλον

Η άγνωστη ιστορία του «Κωστή», ο αποχωρισμός από την μητέρα του και ο «Ζορμπάς»

Ο Δημήτης Τσιάκαλος, της οργάνωσης «MOm» – Monachus monachus, μίλησε στο iEidiseis για τα όσα πέρασε ο μικρός «Κωστής» πριν δολοφονηθεί στην Αλόννησο

Έχουν περάσει δύο μήνες από όταν ο «Κωστής», η χαρούμενη φώκια της Αλοννήσου, έπεσε νεκρός ύστερα από χτύπημα με ψαροντούφεκο.

Το άτυχο ζώο θανατώθηκε βάναυσα στις 24 Ιουλίου, ενώ η είδηση της αποτρόπαιης πράξης συγκλόνισε την Ελλάδα και έκτοτε, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες του περιστατικού.

Η οργάνωση «MΟm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας» επισημαίνει πως όχι μόνο δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για την εύρεση του δολοφόνου του «Κωστή», αλλά πλέον η αρχική αμοιβή των 18.000 ευρώ (για όποιον βοηθήσει με συγκεκριμένες πληροφορίες) έχει αυξηθεί στο ποσό των 22.000 ευρώ για τον εντοπισμό του δολοφόνου του αθώου αυτού πλάσματος.

«Μας καλούσαν στο τηλέφωνο για ψυχολογική υποστήριξη»

Μιλώντας στο iEidiseis, ο κ. Δημήτρης Τσιάκαλος, υπεύθυνος media, υποστήριξης και logistics στη «MOm», ανέφερε αρχικά πως οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη κατόπιν της μήνυσης κατά αγνώστου που έχει υποβάλλει η «MOm», χωρίς ωστόσο η οργάνωση να έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια ενημέρωση από το Λιμεναρχείο.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον του κόσμου στο άκουσμα της θλιβερής αυτής είδησης, ο ίδιος δήλωσε πως η οργάνωση δέχτηκε ένα τεράστιο κύμα στήριξης από τον απλό καθημερινό κόσμο, ο οποίος σε ένδειξη συμπαράστασης καλούσε στο τηλέφωνο ακόμα και για να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

«Πολλοί άνθρωποι και ειδικά κάποιοι που είναι χρόνια μέλη μας, μας τηλεφωνούσαν γιατί ήξεραν πόσο στενάχωρο ήταν για εμάς που χάσαμε τον Κωστή… τον είχαμε μεγαλώσει από μωρό. Μας έπαιρναν να μας πουν ‘ότι χρειαστείτε είμαστε εδώ’».

«Η υπόθεση έφτασε μακριά» – Διεθνής αντίκτυπος

Η είδηση της θανάτωση της νεαρής αρσενικής φώκιας, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητή για την κοινωνικότητά της, ταξίδεψε πολύ μακριά, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιάκαλος.

«Δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από το BBC, τη Washington Post, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα ξένα μέσα, τα οποία ρωτούσαν πληροφορίες για την υπόθεση. Γινόταν χαμός εκείνη την περίοδο. Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μεσογειακή φώκια αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και μάλιστα ο πληθυσμός για πολλές δεκαετίες ήταν σε καθοδική πορεία. Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι ο πληθυσμός αυτός ανακάμπτει, δεν παύει όμως να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που σημειώθηκε με τη δολοφονία του «Κωστή». Εκτός όμως από αυτό, ο «Κωστής» είχε τη δική του συγκινητική ιστορία.

«Είχε περάσει δύσκολα, δεν έφταιγε σε τίποτα»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσιάκαλος, ο άτυχος «Κωστής» ήταν ένα ζώο που είχε περάσει δύσκολα, καθώς αποχωρίστηκε νωρίς από την μητέρα του στη Φολέγανδρο.

«Είχε περάσει δύσκολα με τον Τυφώνα ‘Ζορμπά’ το 2018. Συνήθως οι φώκιες γεννάνε σε σπηλιές τα μωρά τους και για να συνεχίσουν τον θηλασμό, αναγκάζονται να αφήσουν το μωρό και τη σπηλιά για πιάσουν ψάρια. Έτσι το μικρό μπορεί να βγει από την σπηλιά και να παρασυρθεί από κύματα και ρεύματα και να χάσει την επαφή με τη μητέρα του.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την κακοκαιρία, εμείς παραλάβαμε το μωρό ταλαιπωρημένο και σε κακή κατάσταση».

Μάλιστα, όπως είπε, ο «Κωστής» ήταν ένα άκακο πλάσμα που έφυγε άδικα γιατί δεν είχε πειράξει κανέναν. «Το καημένο δεν έφταιγε σε τίποτα. Μερικές φορές είχαμε περιστατικά δαγκωμάτων από φώκιες… αλλά η συγκεκριμένη δεν το είχε κάνει ποτέ! Την πλήρωσε άδικα γιατί σε κάποιον έφταιξε ο Κωστής…»

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως το μικρό θηλαστικό έφυγε πριν προλάβει να ενηλικιωθεί. «Ήταν σχεδόν τεσσάρων ετών, έτοιμος να περάσει στην ενηλικίωση (αυτή είναι η χρονική περίοδος για τις φώκιες), θα μπορούσε σε λίγο καιρό να βρει ένα ταίρι… αλλά δεν πρόλαβε.»

Πώς πήρε το όνομά του ο «Κωστής»

Όπως ενημέρωσε ο Δημήτρης Τσιάκαλος, δεν πρόκειται για τυχαίο «βάπτισμα» αλλά το ζώο πήρε το όνομά του από… τον ψαρά που το έσωσε στη Φολέγανδρο!

Ο κύριος Κωστής, λοιπόν, ήταν αυτός που βρήκε τον μικρό στη Φολέγανδρο και μάλιστα έκατσε μαζί του ένα ολόκληρο βράδυ.

«Ήταν το άτομο που μας κάλεσε στη συνέχεια και έτσι περιλάβαμε το ζώο και από τότε το μεγαλώσαμε και το απελευθερώσαμε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλονήσσου Βορείων Σποράδων. Ήταν μόλις δύο εβδομάδων όταν τον πήραμε. Επί τέσσερις μήνες ξενυχτούσαμε για να τον ταΐσουμε όσο ήταν βρέφος».

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος ψαράς, ήρθε αργότερα στην Αθήνα για να επισκεφτεί τον… συνονόματό του, όπως, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της «MOm».

Μάλιστα, όπως είπε «Οι φώκιες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση με τους ανθρώπους της θάλασσας, λόγω της καταστροφής των διχτυών τους με τα δόντια τους, στα οποία οι ψαράδες βασίζονται για το βιοπορισμό τους. Το γεγονός ότι τον Κωστή τον έσωσε ένας ψαράς, μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον του είδους, αφού φαίνεται ότι οι παλιές αντιλήψεις και μέθοδοι αρχίζουν να εκλείπουν από τη νέα γενιά των επαγγελματιών, περιθωριοποιώντας αυτή τη μικρή μειοψηφία συναδέλφων, σεβόμενοι την τροφική αλυσίδα και πάνω απ’ όλα τη θάλασσα».

Γιατί γίνεται λόγος για «δολοφονία»

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, αναφέρθηκε πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον «Κωστή» ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για κοινό ψαροντούφεκο.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Τσιάκαλος, «η βέργα που έπληξε τον Κωστή λέγεται ’δελφινιέρα’ και χρησιμοποιείται για να σκοτώσει μεγάλα ψάρια. Δεν τη χρησιμοποιεί ένας ερασιτέχνης ψαροντουφεκάς. Μάλιστα, δεν έφερε καν νήμα στο πίσω μέρος της.

Αυτό μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ψαροντουφεκάδων, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και μας μετέφερε την αμέριστη στήριξή του σε ότι χρειαστούμε, ότι δηλαδή κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει σε καμία περίπτωση ένας ερασιτέχνης ψαροντουφεκάς. Γι’ αυτό από την αρχή μιλήσαμε για δολοφονία. Γιατί έγινε επίτηδες».

Ένα άλλο στοιχείο που στηρίζει την παραπάνω θεωρία, είναι πως «το ζώο είχε χτυπηθεί από τη ράχη προς την κοιλιά. Δηλαδή ο δράστης πιθανότατα ήταν έξω από το νερό και σημάδευε τον Κωστή. Δεν μπορεί να σταθεί λοιπόν η εκδοχή το να ήταν σε άμυνα, ή να ήταν ατύχημα», διευκρίνισε ο κ. Τσιάκαλος.

«Να μην υπάρξει άλλος Κωστής»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως έκανε γνωστό ο συνεντευξιαζόμενος, η περίπτωση του «Κωστή» δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης φώκιας. «Υπήρξαν και άλλα τέτοια περιστατικά δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που μας στεναχώρησε περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ότι έγινε στην Αλόννησο, ένα πανέμορφο νησί συνυφασμένο με τη Μεσογειακή φώκια, του οποίου οι κάτοικοι ίσως είναι οι πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες στην Ελλάδα», δήλωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η Οργάνωση θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα μετά τα όσα συνέβησαν, επεσήμανε το εξής:

«Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει. Ακόμα κι αν ο ένοχος δεν βρεθεί, ελπίζουμε τουλάχιστον ο θάνατος του Κωστή και η κοινωνική κατακραυγή που ακολούθησε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον πιθανό επόμενο δράστη και αυτό να μην ξανασυμβεί σε άλλη φώκια.»

https://www.facebook.com/mom.gr/posts/10159895768763675

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τη δράση της Οργάνωσης «MOm» αλλά και για πληροφορίες σχετικά με τη μεσογειακή φώκια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επίθεση με βιτριόλι: Όλοι οι διάλογοι στο δικαστήριο - Οι εντάσεις, η οργή και νέοι μάρτυρες
Καταγγελίες Φίλη για εγκληματικές ενέργειες μασκοφόρων του Λιμενικού στο Αιγαίο
Chevron Right