Ο πλανήτης θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή για το 2022.
Τα κυριότερα στοιχεία που υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία είναι πως τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ενώ το 2022 ήταν η πέμπτη ή η έκτη θερμότερη χρονιά, αλλά και ότι ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τη δυτική Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, Μελανησία και Πολυνησία, και για αρκετές άλλες περιοχές.
Καύσωνες – Άνοδος της θερμοκρασίας
Οι θερμοκρασίες για ολόκληρη την Ευρώπη δείχνουν μακροπρόθεσμες τάσεις θέρμανσης τόσο για τους ετήσιους όσο και για τους εποχιακούς μέσους όρους. Η ετήσια θερμοκρασία για το 2022 ήταν η δεύτερη θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και ήταν 0,3 βαθμούς ψυχρότερη από το 2020, που έχει καταγραφεί ως η θερμότερη χρονιά.
Για την αύξηση της θερμοκρασίας, τα στοιχεία-κλειδιά που παραθέτει η έκθεση συνοψίζονται στα εξής:
- Η θερμοκρασία του αέρα παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
- Οι μέσοι όροι πενταετίας βρίσκονται κοντά στους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί.
- Η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν μεγαλύτερη στην ξηρά παρά στη θάλασσα.
- Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν περίπου διπλάσια από αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πυρκαγιές
Ο Κοπέρνικος αναφέρει αρχικά ότι στην περιοχή της Μεσογείου και στη νοτιοδυτική Ευρώπη, οι πυρκαγιές προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινη δραστηριότητα και είναι πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Για την Ευρώπη, συνθήκες κινδύνου πυρκαγιάς πάνω από τον μέσο όρο παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.
- Από την αρχή της χρονιάς, η σωρευτική καμένη επιφάνεια ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο.
- Οι μηνιαίες συνολικές εκτιμώμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πυρκαγιές ήταν ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ σημαντικά αυξήθηκε πάνω από τον μέσο όρο τον Ιούλιο.
- Το 2022 καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη καμένη έκταση στην ιστορία.
Βροχές – Ξηρασία
Η Ευρώπη είχε πιο ξηρό κλίμα, πάνω από το μέσο όρο, για το σύνολο του έτους.
Αναλυτικά:
- Ο Μάιος είχε τις περισσότερες βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και ο Σεπτέμβριος είχε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση άνω του μέσου όρου.
- Ο χειμώνας ήταν γενικά πιο υγρός από τον μέσο όρο στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, ενώ ξηρότερες συνθήκες σημειώθηκαν κατά μέσο όρο στη νοτιοδυτική Ευρώπη.
- Η άνοιξη ήταν πιο ξηρή από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμβάλλοντας στις συνθήκες ξηρασίας που εμφανίστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Το καλοκαίρι ήταν ως επί το πλείστον ξηρότερο από το μέσο όρο, με τις πιο ξηρές ανωμαλίες να εντοπίζονται σε Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
- Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι πιο εμφανείς υγρές συνθήκες εμφανίστηκαν στη βορειοδυτική και ανατολική Ευρώπη, ενώ ξηρές συνθήκες παρατηρήθηκαν στις χώρες που περιβάλλουν τη Βαλτική Θάλασσα και στη νότια Ισπανία και στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του «Κοπέρνικου» ΕΔΩ.