Περιβάλλον

Κίνα: Τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης έφτασαν στη Γη (βίντεο)

Οι Κινέζοι επιστήμονες αναμένουν ότι τα δείγματα από τη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης περιλαμβάνουν ηφαιστειακά πετρώματα ηλικίας 2,5 εκατομμυρίων ετών.

Το σεληνιακό σκάφος της Κίνας επέστρεψε στη Γη, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη που έφερε δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Sky News, το διαστημικό σκάφος «Chang’e» προσγειώθηκε στη βόρεια κινεζική περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, την Τρίτη (25/06), περίπου στις 2 μ.μ. (ώρα Πεκίνου), μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος που είχε συλλεχθεί μέσα στον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του μήνα, το σκάφος είχε προσεδαφιστεί με επιτυχία στον νότιο πόλο της Σελήνης, στη λεκάνη Αϊτκέν, έναν γιγαντιαίο κρατήρα πρόσκρουσης.

Οι Κινέζοι επιστήμονες αναμένουν ότι τα δείγματα από τη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης περιλαμβάνουν ηφαιστειακά πετρώματα ηλικίας 2,5 εκατομμυρίων ετών και άλλα υλικά που ελπίζουν ότι θα απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις γεωγραφικές διαφορές στις δύο πλευρές του φεγγαριού. Η κοντινή πλευρά της Σελήνης, δηλαδή αυτή που είναι πάντα στραμμένη προς τη Γη. είναι πιο επίπεδη και έχει λιγότερους κρατήρες πρόσκρουσης.

Τα δείγματα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Πεκίνο, όπως ανέφερε το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης CCTV, και θα αναλυθούν από Κινέζους και ξένους επιστήμονες. Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της αποστολής αποτελεί «επίτευγμα ορόσημο» στην προσπάθεια της Κίνας να γίνει διαστημική και επιστημονική δύναμη.

Οι αποστολές στην άλλη πλευρά της Σελήνης είναι πιο δύσκολες, επειδή απαιτείται ένας δορυφόρος αναμεταδότης για τη διατήρηση των επικοινωνιών. Το κινεζικό διαστημικό σκάφος έφυγε από τη Γη στις 3 Μαΐου για να συλλέξει δείγματα που αναμένεται να απαντήσουν σε «ένα από τα πιο θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα στην έρευνα της σεληνιακής επιστήμης», δήλωσε ο Ζονγκγιού Γιουέ, γεωλόγος στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Η διαστημική αυτή αποστολή πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Το Πεκίνο, τέλος, στοχεύει να στείλει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι μέχρι το 2030, ενώ η αμερικανική υπηρεσία της NASA ελπίζει να το πετύχει τον Σεπτέμβριο του 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αποστολάκης: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα χρήματα;»
Χανιά: Πέθανε ξαφνικά 25χρονος ποδοσφαιριστής - Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Chevron Right