Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν για λίγο η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Αμερικανικού μετεωρολογικού παρατηρητηρίου.
Ωστόσο, την Τρίτη 4 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η μέτρηση ξεπερνά τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.
Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται μεταξύ 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης.
Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.
Τα ρεκόρ, που πρέπει να επιβεβαιωθούν, κινδυνεύουν και πάλι να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.
Στις αρχές Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ.
Πρόγευση του El Niño;
Οι παρατηρήσεις αποτελούν πιθανόν μια πρώτη γεύση της επίδρασης του φαινομένου El Niño (το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών) ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.
Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε κάποιες περιοχές.
Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Την ίδια στιγμή, το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα καύσωνα.