Περιβάλλον

Ζήσαμε την πιο θερμή εβδομάδα στην ιστορία: Φρικτές οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η δήλωσή του έρχεται μετά από την ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων που δείχνει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες για επτά ημέρες έως την Τετάρτη που μας πέρασε, ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ανήλθε σε 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη (4/7), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), σπάζοντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα σε 44 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Αυτή η μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.

Σημειώνεται ότι το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NCEP. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το απόλυτο πρότυπο για τα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αυτούς αριθμούς. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τις καταγράφει σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά όχι καθημερινά.

Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή προσεγγίζει μια αχαρτογράφητη περιοχή και η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ενός σποραδικού φαινομένου την Τρίτη. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, η οποία παραμένει η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Οι συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων

Διάφορα μέρη του κόσμου βιώνουν καύσωνα και την Πέμπτη (6/7) η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι ο πλανήτης γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι νότιες ΗΠΑ ζουν μια πολύ έντονη ζέστη τις τελευταίες εβδομάδες. Σε περιοχές της Κίνας, συνεχίζεται ένας διαρκής καύσωνας , με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ ρεκόρ θερμότητας αυτή την εβδομάδα έχει σημειωθεί και στην Ανταρκτική.

«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ειδικά γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα του ανέμου πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά ωθώντας τον θερμό αέρα βαθύτερα νότια», δήλωσε ο Raghu Murtugudde, καθηγητής επιστήμης ατμοσφαιρικών, ωκεανικών και γήινων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Maryland και επισκέπτρια σχολή στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Βομβάη.

Ο Chari Vijayaraghavan, εξερευνητής των πόλων και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ​​ζωή της περιοχής και το λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

«Το ζεστό κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους κινδύνους ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών που εξαπλώνονται στην Ανταρκτική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα στην περιοχή», είπε ο Vijayaraghavan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πιερίδη, Τριαντάφυλλος, Τσαλαπάτη λένε «Καλοκαίρι Yes» από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου
Μαρινάκης για αναθεώρηση άρθρου 16: Είμαστε δεκαετίες πίσω από την Κύπρο
Chevron Right