Ο Φεβρουάριος είναι σε πορεία να σπάσει ρεκόρ ζέστης, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα και το φαινόμενο του Ελ Νίνιο ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.
Η έξαρση της θέρμανσης κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Guardian, έχει γίνει τόσο έντονη ιδίως στις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν επιμείνει και έχουν επιταχυνθεί σε τέτοιο σημείο που οι ειδικοί παρατηρητές δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς συμβαίνει η αλλαγή.
«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό, στη μεγαλύτερη δεξαμενή θερμότητας του κλίματος», δήλωσε ο δρ. Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας: «Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, το 2023 και τώρα το 2024, ξεπερνά τις προσδοκίες, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».
Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά να βιώσει τον θερμότερο Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία ύστερα από ένα ρεκόρ τον Ιανουάριο, τον Δεκέμβριο, τον Νοέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Σεπτέμβριο, τον Αύγουστο, τον Ιούλιο, τον Ιούνιο και τον Μάιο, σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μπέρκλεϊ, Zeke Hausfather.
Επισημαίνεται ότι η θερμότητα στην επιφάνεια του ωκεανού συνεχίζει να εκπλήσσει τους έμπειρους παρατηρητές και δημιουργεί την προοπτική έντονων καταιγίδων μέσα στο έτος. Ο ειδικός σε θέματα τυφώνων, Michael Lowry, έγραψε στο Χότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στην κύρια περιοχή ανάπτυξης του Ατλαντικού, όπου σχηματίζονται οι περισσότεροι τυφώνες κατηγορίας 3 ή ισχυρότεροι στις ΗΠΑ, «είναι τόσο θερμές σήμερα στα μέσα Φεβρουαρίου όσο είναι συνήθως στα μέσα Ιουλίου, απίστευτο».
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται σε «αχαρτογράφητο έδαφος» σύμφωνα με τον δρ. Joel Hirschi, ο οποίος αναμένει ότι ο Μάρτιος θα σπάσει το ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου κατά 0,1 έως 0,2 βαθμούς Κελσίου. Ο Μάρτιος είναι συνήθως η πιο ζεστή εποχή του έτους για τους ωκεανούς, επειδή είναι τέλη καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις μεγάλες θάλασσες του κόσμου.
Πάντως, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν αναμενόμενη, αν και το εύρος της αποτέλεσε έκπληξη. Οι κλιματολόγοι μελετούν τώρα πώς να αποδώσουν βαρύτητα στις διάφορες αιτίες που κρύβονται πίσω από τέτοιες ανωμαλίες.
Ένα ισχυρό φαινόμενο του Ελ Νίνιο ώθησε τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά η Francesca Guglielmo, ανώτερη επιστήμονας του Copernicus, σημείωσε ότι αυτός ήταν μόνο ένας από τους διάφορους παράγοντες που λειτούργησαν συνδυαστικά. Κάθε επιπλέον τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει η ανθρωπότητα, αυξάνει την πίεση στους ωκεανούς. Σε ορισμένες περιοχές, η ανώμαλη θερμότητα έχει, επίσης, ενισχυθεί από τους αδύναμους ανέμους, τις διακυμάνσεις στην κυκλοφορία του Βόρειου Ατλαντικού και τη μείωση της ρύπανσης από αερολύματα, η οποία εκθέτει μεγαλύτερο μέρος του ωκεανού στον ήλιο.