Έτριβαν τα μάτια τους κάτοικοι του νοτιοανατολικού Μεξικού όταν είδαν εικόνες Αποκάλυψης στον ουρανό, ο οποίος είχε καταληφθεί από εκατομμύρια ακρίδες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το φαινόμενο καταγράφηκε στην πόλη Γιουκατάν, με τις αρχές της περιοχής να δίνουν μάχη να περιορίσουν τα σμήνη.
Locusts swarm Mexico region in biblical proportions: ‘I won’t open my mouth again!’ https://t.co/zJ5oSUwIF4 pic.twitter.com/0nVPgkeZDx
— New York Post (@nypost) December 8, 2023
«Δεν πρόκειται να ανοίξω ξανά το στόμα μου», ανέφερε ένας χρήστης στο Χ (πρώην Twitter), αναρτώντας μια φωτογραφία από την εισβολή των ακρίδων.
#Langostas #Merida #Yucatán
¡ Connio, no vuelvo a abrir mi boquita!🙈🙈🙈🙈🙈🙈#plagas #Apocalipsis https://t.co/KfBykfikSA pic.twitter.com/XdFyNWXJYh— ChanguitoFilosofico (@Changuitofilos) December 7, 2023
Σε άλλα βίντεο, φαίνεται το σμήνος να πετά ακόμα και σε κεντρικές περιοχές, ενώ κάποιοι πολίτες μιλούν για «το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τη New York Post.
Mangas de langostas en #Mérida #Yucatán…sorprenden a vecinos… Como los desarrollos inmobiliarios… pic.twitter.com/sMDbL61CPH
— Infolliteras (@infolliteras) December 5, 2023
Από το 2020, έχει αναφερθεί αυξημένη εισροή σμηνών ακρίδων γύρω από το Κέρας της Αφρικής. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν κρούσματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
El fin del mundo. Invasión de langostas en Mérida. pic.twitter.com/319CVSGE5W
— Gabriel Merino (@theochemmerida) December 5, 2023
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα σμήνη ακριδών συνήθως αναπτύσσονται λόγω της έλλειψης τροφίμων. Τα σμήνη επιτρέπουν στα έντομα να αναπαράγονται χωρίς διακοπή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί το φαινόμενο αυτό. Ο οργανισμός κατηγόρησε την πανδημία COVID-19 για την επιδείνωση των σμηνών.
Επίσης, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρέασαν την παραγωγή και την παράδοση των απαραίτητων φυτοφαρμάκων. Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι οι ακρίδες τείνουν να επιτίθενται σε περιοχές με βλάστηση κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και το Γιουκατάν είναι πλούσιο σε καλλιέργειες από την εποχή των Μάγια.