Από τους καύσωνες που σπάνε ρεκόρ έως τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη μάχονται με τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Γιατί κάνει τόση ζέστη στην Ευρώπη;
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε αυτό το μήνα ότι ο Ιούλιος ξεκίνησε με την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι ακραίες θερμοκρασίες ήρθαν μετά την κλιματική αλλαγή και το (φαινόμενο) Ελ Νίνιο – ένα κυκλικό καιρικό φαινόμενο που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό – που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η Ευρώπη αυτή την εβδομάδα βίωσε επίσης μερικές από τις θερμότερες θερμοκρασίες που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι χάρη στον λεγόμενο θερμικό θόλο που εκτείνεται πάνω από το νότο της.
Ένας αντικυκλώνας υψηλής πίεσης με την ονομασία Κέρβερος, μια αναφορά στον τερατώδη φύλακα του Κάτω Κόσμου στην ελληνική μυθολογία, άρχισε να κινείται από τα νότια στις 10 Ιουλίου. Τον ακολούθησε ο Χάροντας, που πήρε το όνομά του από τον μυθολογικό μεταφορέα που μετέφερε τις ψυχές από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των νεκρών. Αυτό το καιρικό σύστημα είδε τμήματα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας καύσωνας στον Ατλαντικό Ωκεανό που αναφέρθηκε στις αρχές Ιουλίου μπορεί επίσης να επηρέασε τον σημερινό ζεστό καιρό στην Ευρώπη.
Ο Ατλαντικός έχει σημειώσει άνοδο της θερμοκρασίας στις περισσότερες λεκάνες του, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τα θερμικά κύματα στον ωκεανό μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και να θερμάνουν τις αέριες μάζες πάνω από αυτά.
Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται κυρίως από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα οδηγήσει σε συχνότερους, σοβαρότερους και πιο επικίνδυνους καύσωνες.
«Η κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των καύσωνων», δήλωσε στο Al Jazeera ο Akshay Deoras, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
«Ουσιαστικά μετατρέπει τους καύσωνες σε σοβαρούς καύσωνες», εξηγεί.
Τι είναι οι αντικυκλώνες;
Οι κυκλώνες φέρνουν θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, ενώ οι αντικυκλώνες είναι το αντίθετο. Είναι ζώνες υψηλής πίεσης στις οποίες οι άνεμοι κινούνται πιο αργά. Ως αποτέλεσμα, συνδέονται συνήθως με καθαρό, ζεστό καιρό, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετατραπούν σε παγίδες θερμότητας.
«Αν μια υψηλή πίεση έρθει στην περιοχή μας και αν απλά απομακρυνθεί σε μερικές ημέρες, τότε δεν έχουμε τόσο μεγάλη θέρμανση, επειδή πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. Αν όμως παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν», δήλωσε ο Deoras.
«Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Υπήρχε αυτή η περιοχή υψηλής πίεσης που ήρθε από τη Βόρεια Αφρική και αγκυροβόλησε πάνω από τη Νότια Ευρώπη. Στη συνέχεια έφυγε και είχαμε μια νέα αυτή την εβδομάδα, την οποία ονόμασαν νέο κύμα καύσωνα του Χάροντα», πρόσθεσε.
Η Hannah Cloke, κλιματολόγος επίσης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, περιέγραψε πώς αισθάνεται το φαινόμενο.
«Η φούσκα θερμού αέρα που έχει φτάσει πάνω από τη Νότια Ευρώπη έχει μετατρέψει την Ιταλία και τις γύρω χώρες σε έναν γιγαντιαίο φούρνο πίτσας», ανέφερε σε δήλωσή της.
«Ο θερμός αέρας, ο οποίος ωθήθηκε από την Αφρική, παραμένει τώρα στη θέση του με σταθερές συνθήκες υψηλής πίεσης που σημαίνει ότι η θερμότητα στη ζεστή θάλασσα, τη στεριά και τον αέρα συνεχίζει να συσσωρεύεται», εξήγησε ο Cloke.
Ποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο;
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τον καύσωνα- ωστόσο, τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας αντιμετώπισαν επίσης μεγάλους καύσωνες.
Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας;
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων, οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, προτού μετακινηθεί μια λιγότερο θερμή αέρια μάζα από τα βόρεια. Ωστόσο, η ανακούφιση μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, καθώς αναμένεται μια άλλη περίοδος ακραίας ζέστης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Κυριακή έως Τρίτη).
Εάν ο θερμικός θόλος δεν διακοπεί, το κέντρο αναφέρει ότι είναι πιθανό η Ευρώπη να συνεχίσει να βιώνει περισσότερα επεισόδια ακραίας ζέστης.
🌡️☀️Europe is experiencing some of the hottest conditions of summer 2023 so far, with some areas seeing temperatures above 45°C.
Our latest blog explores some of the causes & impacts of this #heatwave & what we expect to happen during the rest of summer.➡️ https://t.co/ISNXp4EBWO pic.twitter.com/LDjxfyf59f— ECMWF (@ECMWF) July 19, 2023
Τι αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη Νότια Ευρώπη;
Στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 41-45C τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης στην Αθήνα, θα παραμείνουν κλειστοί από το μεσημέρι έως τις 5:30 μ.μ. έως την Κυριακή.
Σύμφωνα με το Al Jazeera στην Ιταλία, υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στο κέντρο και στο νότο της χώρας με αιχμές 40C στη Σαρδηνία και 41C στο Παλέρμο. Ωστόσο, ο Χάροντας αναμένεται να εξασθενήσει στα βόρεια, φέρνοντας ένα διάλειμμα από τη ζέστη.
Ορισμένες περιοχές στην Ισπανία θα βιώσουν επίσης κάποια ανακούφιση. Καταιγίδες αναμένονται στη βορειοανατολική Ισπανία, ενώ στα δυτικά Κανάρια Νησιά θα σημειωθούν ισχυρές ριπές ανέμου. Ωστόσο, οι νότιες πόλεις της Σεβίλλης και της Κόρδοβα αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 38C την Κυριακή.