Στο νομοσχέδιο για την καλή διαβίωση των ζώων θα υπάγονται πλέον τα τα δεκάποδα (καβούρια, αστακοί, καραβίδες κ.τ.λ.) και τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κ.τ.λ.), μετά από έρευνα του LSE που υποστηρίζει πως πρόκειται για «όντα με αισθητηριακή αντίληψη».
«Το υπάρχον νομοσχέδιο ήδη αναγνωρίζει όλα τα σπονδυλωτά ζώα ως όντα με αισθητηριακή αντίληψη. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα ασπόνδυλα ζώα, τα δεκάποδα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα διαθέτουν ένα περίπλοκο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικά της συνείδησης», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης επιστημονικής μελέτης που ανέθεσε η κυβέρνηση στο London School of Economics and Political Science (LSE).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα όντα διαθέτουν αισθητηριακή αντίληψη και άρα την ικανότητα να αισθάνονται πόνο, ευχαρίστηση, πείνα, δίψα, χαρά, ζεστασιά, άνεση και ενθουσιασμό.
«Εδώ και χρόνια, η επιστήμη προστατεύει τα χταπόδια και άλλα κεφαλόποδα, ωστόσο τα όντα αυτά δεν έχουν λάβει καμία προστασία εκτός της επιστήμης μέχρι σήμερα», δήλωσε σχετικά ο ο Jonathan Birch, καθηγητής στο LSE που εργάζεται στο Foundations of Animal Sentience Project.
Οι συστάσεις της έρευνας για τις πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων είναι οι εξής:
- Απαγόρευση της αφαίρεσης των δαγκάνων των καβουριών.
- Απαγόρευση της πώλησης ζωντανών καβουριών και αστακών σε «μη εκπαιδευμένους, μη ειδικούς χειριστές».
- Απαγόρευση των ακόλουθων μεθόδων σφαγής όταν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση και όταν δεν γίνεται πρώτα η ηλεκτρική αναισθητοποίηση: ζωντανός βρασμός και ζωντανός τεμαχισμός.
Όπως σημειώνει η μελέτη, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για μια μέθοδο σφαγής αυτών των πλασμάτων που να είναι «ανθρώπινη και εμπορικά βιώσιμη σε μεγάλη κλίμακα» και έτσι υπάρχει ανάγκη να γίνει περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρεθούν λιγότερο απάνθρωπες πρακτικές.
Προσθέτουμε εδώ ότι το βράσιμο ζωντανών καρκινοειδών είναι ήδη παράνομο σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία.